Reprezentantii antreprenorilor considera ca pentru 2015 sunt foarte importante mentinerea cotei unice si a CAS redus, renuntarea la „unele pomeni electorale”, precum cresterea salariilor bugetare, care ar fi nesustenabila, si regandirea programelor pentru IMM-uri. „Pentru anul 2015 ne-am propus o crestere cu 7,5% a afacerilor. Noi credem si ne-am dori pentru anul viitor sa se mentina cota unica de impozitare si reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru crearea de locuri de munca corecte.
Cresterea cotei unice ar arunca in aer orice investitie. In plus, mi-as dori sa se mai renunte la pomenile electorale si ma refer la diferitele cresteri salariale, care sunt nesustenabile”, a declarat marti Dragos Petrescu, proprietarul City Grill si membru in grupul de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Antreprenorii reuniti in grupul de lucru al Coalitiei propun Guvernului un program national de incurajare a antreprenoriatului din Romania, care cuprinde o serie de masuri pentru dezvoltarea IMM-urilor, precum cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor, concentrarea programelor pentru antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie, scheme de ajutor de stat din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatia antreprenoriala, multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant, ci ca imprumut si simplificarea si debirocratizarea administratiei publice.
„Este important sa definim cateva domenii cheie in care sa investim bani publici. Avem foarte multi alergatori pe drum si parca foarte putini ajung la linia de final. De asemenea, toti banii publici trebuie sa fie alocati pentru programe care au si o componenta de educatie antreprenoriala. In plus, credem ca banii publici n-ar mai trebui dati gratis si forever (pentru totdeauna, n.r.), ci ca imprumut si sa se intoarca la un moment dat astfel incat un numar cat mai mare de antreprenori sa beneficieze de ei”, a declarat Dragos Anastasiu, liderul grupului de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
El precizat ca principala doleanta a antreprenorii este simplificarea admistratiei publice si implicit debirocratizarea, aspect mai important chiar decat sursele de finantare.
Pe de alta parte, Marius Ghenea sustine sprijinirea start-up-urilor, mentionand ca in Uniunea Europeana 80% dintre locurile de munca sunt create de firme care au cel mult 3 ani vechime.
El a salutat in acest sens proiectul de act normativ privind infiintarea si sustinerea investitorilor de tip business angel, care va avea ca principal efect crearea de locuri de munca.
„Este o lege foarte utila pentru ca ar putea antrena banii din economie, exista sume importante de bani detinute de persoane fizice si care acum stau si nu au efect multiplicator in economie. Legea asigura o serie de facilitati si stimulente pentru acest tip de investitori, iar potrivit calculelor noastre 40% din investitia statului in business angel se va intoarce la stat sub forma de TVA, taxe si impozite. Statul este foarte avantajat de aceste investitii, iar primul beneficiu este ca sunt create locuri de munca. Pana acum acest tip de investitori nu aveau niciun fel de stimulente si trebuia sa-si asume riscuri mari. Acest tip de stimulente creaza efect in serie in economie”, a spus Ghenea.
Si el s-a referit la programele pentru IMM-uri, atragand atentia insa ca acestea au o componenta prea importanta de finantare nerambursabila.
Antreprenorii sustin de asemenea infiintarea Organizatiei Romane pentru Antreprenoriat, idee sustinuta si de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu.
„Vom discuta astazi (marti, n.r.) cu primul-ministru ideea infiintarii Organizatiei Romane pentru Antreprenoriat. Consideram ca este important sa existe in paralel cu ministerul de resort, sa functioneze ca o umbrela pentru programele pentru dezvoltare antreprenoriala, dupa modelul din Uniunea Europeana”, a mai spus Ghenea.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, formata din organizatiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din Romania, respectiv Camera de Comert Americana in Romania – AmCham, Consiliul Investitorilor Straini, Fundatia Romanian Business Leaders, Asociatia Oamenilor de Afaceri, camere bilaterale, ambasade.
Sursa: Mediafax