Părintele Constantin Necula a vorbit despre sărbătorile de iarnă, credință, tradiții şi felul în care acestea au trecut testul timpului.
Întrebat, la Antena 3, cum vede lumea de acum, dacă este pregătită pentru colinde şi pentru a sărbători cum se cuvine Crăciunul, părintele Constantin Necula a răspuns astfel: „Oamenii sunt pregătiţi să colinde, dar nu ştiu dacă mai este pregătită lumea din jurul lor. Este o lume care a luat peste picior colinda şi crede că aduce magia Crăciunului. Am trecut prin Bucureşti, ca să ajung în studio. Mă uitam că iar a început boscorodeala asta cu magia Crăciunului. Este aşa o jignire la adresa lui Hristos. Pentru că Hristos nu e mag şi nici nu face magie”.
„Peste tot unde te duci, dacă îţi iei un baton cu ciocolată, este magia Crăciunului, dacă îţi cumperi un telefon, este magia Crăciunului. Adică uzăm cuvinte care nu au sens şi asta ne face să pierdem limba cultă a poporului român care este extrem de atentă”, a mai spus Constantin Necula.
În februarie 2020, preotul Constantin Necula le recomanda enoriaşilor să se informeze corect, din surse sigure, despre noul coronavirus.
„Coronavirusul ne-a dovedit, a câta oară, cât de fragili suntem. Cât de răniţi suntem în curajul nostru. Am auzit în ultimii ani tot mai mult că nu mai semănăm cu bunicii noştri, că medicina a evoluat, că omul modern a evoluat… Aşa este. Până la punctul în care ne intersectăm cu boala. De data aceasta, o explozie de coronavirus dintr-o piaţă. Sau nu. Nici nu ştim încă de unde. Pentru mine nu este decât încă o provocare la adresa cercetătorilor din domeniul bio-medicinei. Şi una la morala socială şi acordul fiecăruia dintre noi la regulile de igienă minimală. Mai în glumă, mai în serios: s-au golit toate rafturile de conserve, nu şi cele cu săpunuri şi materiale igienizante. Şi am mai învăţat ceva din criza aceasta de sănătate, inclusiv publică – suntem mai puţin inteligenţi în situaţii de genul acesta decât bunicii noştri”, declara atunci, pentru Agerpres, preotul Constantin Necula.
Potrivit părintelui Necula, oamenii sunt „într-o criză a ecologiei sufletului”.