Curtea de Apel Bucuresti a amanat, pentru 28 februarie, judecarea cererii mai multor parinti de anulare a ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, care ar urma sa inceapa in 5 martie. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a luat vineri in discutie cererea formulata de mai multi parinti de supendare si, respectiv, de anulare a Ordinului 3064/2012, referitor la procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si clasa I.
Parintii au dat in judecata Guvernul si Ministerul Educatiei nemultumiti ca in urma acestui act normativ nu isi vor mai putea inscrie copiii decat in scolile de care apartin cu domiciliul. Reprezentantii Guvernului si cei ai Ministerului Educatiei au cerut instantei amanarea cauzei in vederea pregatirii apararii, aratand totodata ca nu a fost indeplinita procedura de citare. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea si au stabilit termen pentru 9 martie.
Avocatii parintilor au solicitat insa ca urmatorul termen sa fie stabilit inainte de 5 martie, cand ar trebui sa inceapa inscrierile in clasa pregatitoare si clasa I, pentru ca altfel actiunea de suspendare a ordinului ministrului Educatiei nu ar mai avea obiect. Dupa o scurta discutie, judecatorii au stabilit ca procesul sa se reia in 28 februarie, data pana la care actiunea depusa la instanta va fi comunicata Guvernului si Ministerului Educatiei.
In actiunea depusa la instanta parintii arata ca Ordinul 3064/2012 este neconstitutional, ca le ingradeste mai multe drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie si ca pentru asumarea lui societatea civila, parintii si cadrele didactice nu au fost consultati.
Avocatul parintilor din acest dosar, Mihai Radu, a declarat ca la acest moment exista pe rolul Curtii de Apel Bucuresti patru actiuni de suspendare a acestui ordin, ele fiind continuate implicit de patru actiuni de anulare a Ordinului nr. 3064.
Mihai Radu a spus ca aproximativ 80 de parinti au actionat deja institutiile statului in instanta, dar acestora li s-ar putea alatura multi altii, precizand ca el a primit numeroase telefoane in acest sens. „Acest ordin nemultumeste parintii care trebuie sa-si inscrie copii in clasa zero, asa zisa clasa pregatitoare, sau clasa I, din mai multe motive. Exista discutii privind procedura, metodologia aleasa”, a aratat avocatul Radu.
El a aratat ca sistemul este foarte greoi si, desi nu este mentionat expres in ordin, in practica cele patru etape de inscriere prevazute nu permit parintilor decat varianta inscrierii copilului la scoala de circumscriptie. „Prin orice alta alegere parintele risca sa-si inscrie copilul in etapa a patra la scolile ramase cu locuri libere, care va dati seama ca sunt scolile cele mai slabe din localitati”, a precizat Mihai Radu.
Avocatul a mai aratat ca in acest ordin „exista o multime de probleme legale”, precizand ca actul „contravine unor principii de drept constitutional, chiar si Legii invatamantului, adica chiar legii in baza careia a fost emis”. „Nu da sansa la libertatea individuala, nu are in vedere principiul interesului major si in principal al minorului, nu da dreptul la libera alegere, desi acest ultim drept este prevazut de articolul 29 din Legea invatamantului. Exista probleme de forma la acest ordin, pentru ca el a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile, a parintilor, a scolilor din sistem”, a adaugat avocatul Radu.
Potrivit ordinului ministrului Educatiei, prima etapa a inscrierilor s-a desfasurat in intervalul 5-16 marie, cand parintii au depuse cererile de inscriere a copiilor la scoala de circumscriptie. A doua etapa a inscrieri are lor in perioada 20-27 martie, cand sunt completate cererile de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara, pe locurile ramase libere. A treia etapa va fi intre 23 si 25 martie, cand are loc inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat, in etapa a doua, inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar care nu au fost admisi si solicita inscrierea la scoala de circumscriptie.
Ultima etapa de inscriere cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea a declarat ca prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant. Ea a precizat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.
Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat, ca parintii pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I la orice scoala doresc. „Vreau sa fiu extrem de clar: prin procedura de inscriere la clasa pregatitoare si la clasa I parintii pot sa-si inscrie copiii la orice scoala doresc.Desigur, in acelasi timp este asigurat accesul fiecarui copil la scoala din proximitatea casei, daca parintii doresc si solicita acest lucru. Este un principiu de baza al Legii educatiei ca banii urmeaza elevul. Politicienii care sustin sau cred contrariul nu au citit nici ordinul, nici brosura distribuita tuturor parintilor, nici presa si nici nu au sunat la telverde. Diferenta fata de anii trecuti este ca procesul este mult mai bine organizat si mult mai transparent. Parintii nu mai trebuie sa mearga cu dosarul la 10 scoli si nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga. Ministerul nu trebuie sa cedeze la interferente politice legate de inscrierea la scoala si sa continue campania de comunicare minutioasa”, a declarat consilierul prezidential Daniel Funeriu.
El a mai spus ca acest ordin s-ar putea sa ii deranjeze pe directorii scolilor slabe, dar si pe politicienii obisnuiti „sa sara peste rand”. „Este posibil ca acest lucru sa-i deranjeze pe directorii scolilor slabe, care ar ramane cu un numar mic de elevi, si acesti directori sa-i dezinformeze pe parintii care nu au accesat informatiile. De asemenea, s-ar putea sa fie deranjati unii politicieni care erau obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, pentru ca acum copilul lor va fi tratat exact ca si copilul oricarui roman. Calculatorul nu este sensibil la pile! Sunt semnale ca si unii directori ale unor scoli cautate sunt nemultumiti pentru ca nu mai pot face trafic cu locurile la inscriere, si chiar presa a relatat in trecut astfel de ilegalitati. Atata timp cat lucrurile sunt in interesul elevilor eu cred ca este o masura corecta”, a adaugat fostul ministru al Educatiei.
Sursa: Mediafax