Parlamentul European a aprobat, azi, 17 aprilie, o serie de propuneri de reforma a finantarii si a statutului legal privind partidele politice europene si fundatiilor afiliate lor, pragul donatiilor care pot fi facute intr-un an de un donator fiind ridicat de la 12.000 euro la 18.000 euro.
Potrivit unui comunicat al Biroului PE, noile reguli, agreate informal cu Consiliul, vor clarifica finantele acestor entitati si vor intari caracterul lor european. Din acord mai face parte si o metoda de a monitoriza respectarea regulilor si de a impune penalitati pentru incalcari. Noile reguli au fost aprobate cu 539 voturi „pentru”, la 103 „impotriva”, cu 20 abtineri.
Partidele politice europene (EUPPs) si fundatiile afiliate lor trebuie create conform legislatiei UE pentru a putea trece peste obstacolele ridicate de diversitatea formelor legale nationale si pentru a asigura standardele cele mai inalte de transparenta si responsabilitate, se arata in text. Conform sursei citate, noile reguli vor ajuta partidele si fundatiile europene sa genereze propriile resurse, ridicand pragul donatiilor de la 12.000 euro la 18.000 euro per donator pe an. Pentru donatiile mai mari de 3000 de euro, numele donatorului si sumele donate vor fi facute publice. Pentru sumele intre 1.500 de euro si 3.000 de euro, va fi necesar consimtamantul prealabil al donatorului.
In legislatie se arata ca Parlamentul European si o autoritate independenta vor fi responsabile pentru evaluarea respectarii regulilor. Parlamentul va impune penalitati pentru utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE, de exemplu in cazuri de nerespectare a obligatiilor de raportare si transparenta sau de condamnare penala.
Daca exista indoieli privind respectarea valorilor UE, autoritatea va efectua o verificare si, dupa consultarea unei comisii de „persoane eminente independente”, poate decide sa elimine respectivul partid. „Autoritatea poatea decide sa elimine un EEUP doar in cazul unei incalcari grave si niciodata inainte cu mai putin de doua luni de alegerile europene. Decizia se va aplica daca Parlamentul European si Consiliul nu obiecteaza si poate fi contestata la Curtea de Justitie”, precizeaza sursa citata.
Statutul european nu va permite unei astfel de entitati sa nominalizeze candidati pentru alegeri nationale sau europene sau sa participe in campanii pentru referendumuri. Aceste chestiuni raman in compententa nationala a statelor membre.
Acordul trebuie agreat formal de Consiliu. Regulamentul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Sursa: Mediafax