Vezi VIDEO
Parodontoza sau “boala dintilor sanatosi” este una dintre cele mai raspandite afectiuni dentare printre baimareni. Principala cauza a instalarii bolii este igiena necorespunzatoare. Medicii stomatologi atrag atentia ca de la o simpla gingivita, in timp, se poate ajunge la caderea tuturor dintilor. Specialistii spun ca numarul baimarenilor cu probleme dentare este in crestere, insa criza ii tine departe de cabinetele stomatologice chiar si pe cei care ar avea nevoie urgenta de lucrari protetice.
Lipsa periajului, stresul, scaderea imunitatii organismului, fumatul, carenta de vitamine, dar si odihna insuficienta fac ca o simpla gingivita netratata la timp sa se transforme in parodontoza. Medicii dentisti spun ca primele semne ale instalarii parodontozei sunt inflamarea gingiilor, inrosirea acestora si sangerarea. Acestea sunt urmate de retragerea osoasa, miscarea dintilor. Lasata netratata, boala poate duce la caderea dintilor .
“Din pacientii pe care ii avem, in jur de 30-40% sufera de parodontoza, pentru ca asa este situatia in Romania. Lumea neglijeaza igiena bucala, tocmai de aceea ii sfatuiesc pe toti sa aiba grija pe viitor ca macar de doua ori pe zi sa foloseasca periuta de dinti, dar si s-o inlocuiasca la timp. Sunt niste masuri de igiena simple de care ar trebui sa tina cont toti pacientii pentru a fi evitate problemele mai mari”, a spus Gelu Cozma, medic stomatolog din Baia Mare.
Principalul vinovat pentru instalarea parodontozei este placa bacteriana, care depusa in doua-trei zile formeaza tartrul ce poate fi mai greu indepartat.
“Placa bacteriana se dezvolta la 30 de minute dupa fiecare masa, iar pe fondul unei igiene deficitare ea se dezvolta, ajungand in 30 de zile la o acumulare maxima. Aceasta placa bacteriana asociata si cu tartrul, pozitiile dentare, cariile masive si tutunul cauzeaza inflamatia gingiilor”, a adaugat dentistul.
Awadh Amin, vicepresedintele Tehnicienilor Dentari din Romania – filiala Maramures, a precizat ca in ciuda numarului mare de baimareni cu probleme dentare, numarul pacientilor care i-a calcat pragul s-a injumatatit in ultimii doi ani.
“Numarul oamenilor care vin sa-si faca o lucrare protetica de portelan sau din alt material, fie ca este fixa sau mobila, a scazut cu aproximativ 50%. Tind sa cred ca si din cauza crizei care ne-a cuprins pe toti se intampla acest lucru sau poate ca lumea nu mai are bani din cauza taierii salariilor si oamenii prefera sa-si cumpere ceva in casa”, a declarat Awadh Amin.
Daca boala s-a instalat deja, dentistii spun ca detartrajul cu ultrasunete este primul pas in ameliorarea simptomelor. Urmeaza spalaturile bucale cu apa si bicarbonat si administrarea unui vaccin stafilococic sau a unui tratament medicamentos.
Insa cea mai buna metoda de evitare a parodontozei este preventia. Tocmai de aceea, medicii stomatologi le recomanda pacientilor periajul dintilor de minimum doua ori pe zi, dimineata si seara, schimbarea periutei de dinti la doua-trei luni si folosirea periutei interdentare, apei de gura sau atei dentare.
Sursa: Adina Timis