Un important pas pentru conservarea și valorificarea patrimoniului mobil și imobil al județului Maramureș, a fost făcut astăzi, 23 mai, prin semnarea unui acord de parteneriat al cărui scop este de a dezvolta cunoștințele tinerilor prin organizarea de activități și evenimente care să pună în valoare tradițiile maramureșene.
În acest sens, la inițiativa Măriucăi Verdeș, în calitate de președinte al Asociației Culturale „Călineștenii Țării Maramureșului”, Instituția Prefectului Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Primăria Municipiului Sighetu Marmației, prin Muzeul Maramureșului – Sighetu Marmației, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, Direcția Județeană pentru Cultură, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, în calitate de parteneri, au convenit să conlucreze la implementarea proiectului „Școala Rădăcinilor Străbune”, apreciind rolul pe care educația îl are în păstrarea și transmiterea generațiilor viitoare a valorilor tradiționale.
„Îmi amintesc că elevă fiind la Liceul de Arte din Baia Mare nu am regăsit bazele învățăturilor de acasă. Îmi doream să existe o legătură între bagajul educațional de acasă și ceea ce urma să găsesc la liceu. Din această dorință, anul trecut am pus bazele Școlii Rădăcinilor Străbune în satul Călinești. Mi-am dorit ca pruncii, coconii să nu se dezrădăcineze atât de ușor de rădăcinile noastre. Nădăjduiesc că generația tânără va înțelege importanța pătrunderii în sâmburele culturii românești. Avem nevoie să ne perpetuăm identitatea și mai mult decât atât, să nu permitem modernismului să ne șteargă urmele”, a precizat Măriuca Verdeș.
Consiliul Județean Maramureș își va aduce aportul în realizarea acestui proiect prin Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Astfel, prin acești reprezentanți Consiliul Județean Maramureș își asumă asigurarea consultanţei de specialitate în cadrul campaniilor de cercetare de teren, promovarea proiectului şi a acţiunilor organizate în cadrul lui, editarea şi tipărirea materialelor promoţionale în tiraje rezonabile și organizarea de expoziţii de fotografie sau vizionări de film etnografic în cadrul cursurilor. De asemenea, prin acordul de colaborare, cu sprijinul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se va pune în valoare patrimoniul muzeal în scopul cunoașterii, educării și recreerii și vor fi incluse pentru grupurile țintă de copii beneficiari, vizite la muzeu, pentru a lua contact cu patrimoniul cultural maramureșean, deoarece o parte din aceste bunuri culturale nu mai pot fi întâlnite în satele Maramureșului. Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a punctat importanța pe care Consiliul Județean Maramureș o acordă promovării județului atât din punct de vedere turistic, cât și cultural.
„În ultimii ani, consiliul județean a făcut o miză din a promova aceste valori atât în interiorul județului, cât și în afara acestuia sau la târgurile internaționale de turism la care participăm. Cei mai mulți turiști care ajung în Maramureș caută arhaicul, tradiționalul specific maramureșean. Prin finanțările pe care le acordăm anual și în special prin Programul Cultural Prioritar, încercăm să ajutăm manifestările care chiar promovează tradiția și o duc mai departe. Evenimentul „Zilele Maramureșului” a avut o puternică amprentă în ceea ce privește promovarea culturii tradiționale maramureșene. Mă bucur că există asociații care vorbesc în continuare despre valorile moștenite de la moșii și strămoșii noștri. Acestea trebuie păstrate cu sfințenie și transmise generațiilor viitoare pentru a se bucura de ele. De aceea merită ca noi, autoritățile locale să dăm o mână de ajutor celor care își doresc să realizeze ceva frumos pentru Maramureș și pentru maramureșeni, conservând aceste valori neprețuite”, a transmis Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.