Acordul de constituire a unei noi aliante de guvernare in Republica Moldova – Alianta pentru Integrare Europeana-3 – a fost parafat in noaptea de marti spre miercuri de catre liderii celor trei formatiuni proeuropene – Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM) si Partidului Liberal (PL) – dupa mai multe runde de negocieri, informeaza agentiile de presa din Chisinau.
Acest acord, potrivit IPN, urmeaza sa fie semnat miercuri de catre toti deputatii celor trei formatiuni.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus ca s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor. ‘Este un acord politic bun, echilibrat, care urmeaza sa asigure o majoritate stabila pentru Republica Moldova si care urmeaza sa investeasca in timpul cel mai apropiat (noul) guvern’, a declarat Filat.
In aceeasi declaratie, el a mai spus ca in cadrul negocierilor s-a convenit asupra repartizarii principalelor functii in stat. Astfel, functia de prim-ministru ii va revine formatiunii sale, PLDM, cea de presedinte al parlamentului — democratilor, in timp ce functia de presedinte al republicii ‘va fi identificata si votata intr-o maniera consensuala, conform pozitiei Partidului Liberal’.
La randul sau, presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat ca ‘AIE, care parea ca e moarta, a inceput sa se miste si a devenit AIE 3. Este un semnal bun si pentru cetateni, si pentru partenerii externi, si pentru noi, intrucat trebuie sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am asumat impreuna in 2009′, a subliniat el.
Liderul democratilor, Marian Lupu, a consemnat incheierea negocierilor. ‘Am consemnat finalizarea negocierilor prin parafarea Acordului de constituire a AIE 3. Ceea ce ne asteapta este desemnarea guvernului. Pe parcursul zilei de miercuri, ne vom intalni si vom discuta asupra componentei nominale a cabinetului de ministri, dupa care vom il consulta pe seful statului. Pot sa dau asigurari ca guvernul va fi investit intr-un termen scurt, dupa cum ne-am propus initial’, s-a aratat increzator acesta.
In final, liderii celor trei partide proeuropene de la Chisinau au mai spus ca au convenit asupra unui referendum de modificare a Constitutiei pentru ca presedintele republicii sa poata fi ales cu o majoritate simpla de voturi. Astfel, cetatenii moldoveni ar putea fi chemati la un referendum constitutional pentru a schimba modalitatea de alegere a sefului statului.
PLDM, PDM si PL, care detin 55 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, au convenit de principiu asupra crearii unei majoritati parlamentare, in urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, care a fost sustinut de alianta minoritara a liberal-democratilor si democratilor.
Sursa: Agerpres