Dupa discutiile avute cu membrii partidelor din Parlament, mai putin cu reprezentantii PD – care au declinat invitatia lui Tariceanu, s-a spus doar ca acestea trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul anului, lucru firesc pentru ca acesta a fost angajamentul Romaniei in fata Uniunii Europene.
Data de desfasurare a europarlamentarelor ar putea fi anuntata insa in circa o saptmana, cel putin asta a declarat premierul, care a adaugat ca vor fi stabilite in viitorul apropiat si modificarile care trebuie aduse la legislatie ca sa se previna ”turismul electoral” si alte fraude in timpul votului.
Majoritatea partidelor parlamentare a preferat ziua de 25 noiembrie pentru desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, doar PSD avansand ziua de 9 decembrie. Argumentul prezentat a fost acela ca va exista suficient timp atat pentru informarea cetatenilor despre importanta scrutinului, dar si despre rolul europarlamentarilor romani in forul de la Bruxelles.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca ”este o perioada care ni se pare propice din punct de vedere al activitatii parlamentare, pentru ca avem bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, acte normative extrem de importante care trebuie sa fie adoptate cat mai rapid. Pe de alta parte, este propice pentru respectarea perioadei de 90 de zile, asa cum Legea electorala o prevede in ceea ce priveste perioada preelectorala pentru desfasurarea campaniei”.
Celelalte partide sunt insa de alta parere. De exemplu, senatorul Ioan Codrut Seres a spus ca PC vrea ca alegerile sa se desfasoare in a doua jumatate a lunii noiembrie, dar a aratat ca e necesara o campanie de informare, nu doar una electorala, care sa aiba in centru problematica europeana.
PRM vrea, de asemenea, sa se voteze pe 25 noiembrie, liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor, considerand ca ”nu trebuie sa intram in sarbatoarea nationala sau in sarbatorile lunii decembrie”. ”Cu cat mai repede, cu atat mai bine”, a declarat seful PRM.
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely a declarat ca in zilele urmatoare se vor clarifica datele tehnice, mai ales ca trebuie modificata legislatia electorala.
Si din punctul de vedere al liberalilor, cea mai plauzibila data pentru desfasurarea euroalegerilor este cea de 25 noiembrie, prin urmare daca ar fi sa se respecte decizia majoritatii nu va fi greu de dedus cand vor fi fixate acestea. Nu este exclus ca opinia PSD sa cantareasca la fel de greu in balanta premierului Calin Popescu Tariceanu.
Sursa: Ioana Osan