CE a adoptat primele doua programe operationale 2014-2020 pentru Romania, PO Asistenta Tehnica, in valoare de 251 milioane de euro, si PO Competitivitate, 1,58 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.
Programul Operational Asistenta Tehnica, in valoare de 251 milioane de euro – contributia europeana fiind de 212 milioane de euro -, adoptat joi, vizeaza intarirea capacitatii administrative a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie. Programul va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte, se arata in comunicatul Reprezentantei Comisiei Europene.
Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat la sfarsitul saptamanii trecute, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro – contributia europeana fiind de 1,32 miliarde de euro – pentru cresterea competitivitatii economiei.
Conform sursei citate, o prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane de euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de afaceri si sa intareasca legaturile dintre acesta si institutele de cercetare.
In egala masura, Programul se concentreaza pe cresterea calitatii si a utilizarii serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi sustinute folosirea tehnologiilor informatice si de comunicare in educatie, cultura si sanatate. Programul Competitivitate va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband in intreaga tara, creand legaturi esentiale intre mediul rural si mediul urban.
„Adoptarea rapida a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia il transmite Romaniei. Programul de Asistenta Tehnica vine in sprijinul eforturilor administratiei de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate isi propune sa stimuleze inovatia care raspunde nevoilor reale ale economiei”, a declarat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu.
Aceasta a facut apel la Guvernul Romaniei „pentru a incepe implementarea in perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate si pe obtinerea celor mai bune rezultate pentru economia tarii”.
Cele doua programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene.
Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, in comisiile reunite de buget-finante, ca in prima parte a anului viitor vor fi aprobate toate programele operationale 2014-2020 pentru Romania.
In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.
Sursa: Mediafax