Romania este prima tara din Uniunea Europeana care introduce pasapoartele electronice, cu ambele elemente biometrice – imaginea faciala si impresiunile digitale – incluse concomitent, a declarat joi, pentru Agerpres, seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Aurel-Vasile Sime. Pretul unui pasaport electronic este de 234 de lei, la care se adauga taxa consulara, in valoare de 32 de lei.
Primele documente urmeaza sa fie eliberate pe 30 ianuarie, in judetul Ilfov, si contin 50 de elemente de siguranta, fata de pasapoartele actuale, care au 32 de elemente de siguranta.
”In prezent, se lucreaza la brosurile de prezentare a noului tip de pasaport. Pe 15 ianuarie, se va face notificarea la Bruxelles, urmand ca, pana la sfarsitul lunii, sa fie transmise la Ministerul Afacerilor Externe 200 de mape, pentru ca Romania are 191 de tari pe care trebuie sa le notifice cu toate specificatiile tehnice ale noului pasaport”, a precizat chestorul Aurel Sime.
Potrivit acestuia, termenul de eliberare a noilor pasapoarte este de 20 de zile lucratoare, termen care, in scurt timp, va fi schimbat la 15 zile lucratoare, dupa ce toata aparatura va fi testata.
Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani iar pentru minorii cu varsta sub sase ani valabilitatea acestuia este de trei ani. Pasaportul temporar, care se emite pentru urgente, se elibereaza in doua ore. Pretul de cost al pasaportul temporar este de 96,2 lei, exact cat pretul de cost al unui pasaport simplu si are un termen de valabilitate de sase luni.
Potrivit chestorului Aurel Sime, costurile pentru aparatura necesara realizarii pasapoartelor electronice sunt asigurate de Imprimeria Nationala, urmand ca, dupa cinci-sase ani, sa se lucreze pe profit. El a precizat ca au fost aduse deja in Romania patru statii de preluat elemente biometrice si date de identitate, urmand ca pana la 1 martie sa fie achizitionate si celelalte echipamente.”Noi am gandit, la nivelul tarii, cate doua echipamente pentru fiecare judet, la nevoie acestea fiind suplimentate, si 32 de echipamente pentru capitala”, a spus Sime. El a aratat ca aparatura se va introduce treptat, prioritare fiind Bucurestiul si judetele din jurul capitalei.
Noul pasaport electronic romanesc, introdus la data de 31 decembrie 2008, prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata – nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc. De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv, avand in vedere anumite accidente suferite.
Intre elementele de siguranta ale noului pasaport electronic se poate enumera si pagina de policarbonat, care este locul de stocare a cipului.
Alte elemente de siguranta sunt faptul ca datele personale sunt imprimate prin inkjet, cu laser, existenta a patru fotografii ale persoanei detinatoare a pasaportului – trei dintre acestea fiind pe pagina de policarbonat si una, color, pe pagina numarul unu, care, practic, este si pagina de date, nu de viza. Fotografia titularului este gravata cu laser si fotografia ”umbra” este realizata prin perforatie laser, numarul pasaportului este perforat in paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar tot in pagina din policarbonat gravat laser exista datele informatizate citibile optic, banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinzand filigrame in trei tonuri. Firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere iar pe coperta pasaportului este insemnul distinctiv pentru pasaportul electronic – Uniunea Europeana.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult