Persoanale care vor să intre în unităţile de alimentaţie publică în localităţile cu o incidenţă mai mare de COVID-19 din regiunea spaniolă Galicia vor trebui să aibă un aşa-numit „paşaport Covid” începând de sâmbătă. Măsura se aplică pentru prima dată în Spania, după ce alte ţări europene au adoptat-o în diferite circumstanţe.
Documentul care asigură accesul în magazine poate fi un certificat de vaccinare împotriva COVID, de trecere prin boală sau un test negativ efectuat în ultimele 72 de ore, pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani din 36 de municipalităţi din această regiune din nord-vestul Spaniei, inclusiv unele dintre principalele sale oraşe, scrie Agerpres, preluând EFE.
O altă regiune spaniolă, arhipelagul Insulelor Canare din Oceanul Atlantic – una dintre principalele destinaţii turistice ale ţării – va aplica aceeaşi măsură începând de lunea viitoare. În cazul său, regula este valabilă și pentru accesul în spaţiile sportive şi culturale închise, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani din municipalităţile cu o incidenţă mai mare a bolii.
Ambele regiuni au optat pentru această măsură, deşi guvernul spaniol a subliniat că paşaportul Covid este conceput pentru a facilita mobilitatea între ţări, iar aplicarea lui în aceste condiţii de către autorităţile regionale trebuie să fie aprobată legal.
Ce țări cer pașaport COVID pentru cei care vor să meargă la restaurante, cluburi, piscine, teatre
Alte ţări din Europa solicită deja astfel de documente, cum ar fi Portugalia, Franţa şi Grecia, sau plănuiesc să o facă în viitorul apropiat, cum este cazul Irlandei şi Belgiei, în diferite sectoare, inclusiv, în industria hotelieră şi de catering, cinematografe şi teatre, săli de sport şi centre comerciale.
Spania se află într-o situaţie de risc extrem de mare de îmbolnăvire, cu o incidenţă de 677 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele paisprezece zile, mai mult decât dublul celor 250 care marchează acest nivel de risc, şi care este deosebit de ridicat în rândul tinerilor, cu până la 1.883 de cazuri pozitive în rândul celor cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani, cu 81.221 de decese şi 4.280.429 de infecţii cumulate de la începutul pandemiei.