Paşaportul de vaccinare ar putea deveni, în scurt timp, un document real şi, mai mult, un act necesar nu doar pentru cei care călătoresc. Guvernul de la Londra ia în calcul ca paşaportul care atestă imunizarea anti-COVID să fie cerut şi la intrarea în pub- uri şi supermarketuri. O propunere controversată, care provoacă disensiuni în Uniunea Europeană. Dacă ţări precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare, Belgia, Franţa, Germania se opun deocamdată.
Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, a fost cel care a lansat ideea, aflată în curs de examinare.
”Jurnalist: Practic, nu va fi nevoie de el? Nu credeți că un pașaport de vaccinare sau o bucată de hârtie pe care trebuie să o arătăm pentru a merge la supermarket, sau ceva de genul ăsta?
Dominic Raab: Este ceva ce nu a fost exclus și este încă în dezbatere, dar desigur că trebuie să fie ceva care să fie realizabil. Cred că atunci când am privit mai atent la aceasta, fie că este la nivel internațional sau pe cel local, trebuie să știm că documentul care este prezentat este ceva pe care te poți baza, că este o reflectare precisă a statutului unui individ. Deci nu sunt sigur că avem o dovadă destul de puternică sau un răspuns complet în modul în care uneori este prezentat, dar desigur că vom analiza toate opțiunile”.
Însă, propunerea nu pare să fie pe placul multor colegi din guvern, scriu jurnaliştii de la Daily Mail. Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că paşaportul de vaccinare „nu este în cărți”.
Chiar dacă în cele 27 de state ale Uniunii Europene nu s-a ajuns la o concluzie, state precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea paşaportului COVID.
Mai mult, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care să le permită oamenilor să călătorească în străinătate şi să ia masa în restaurante, în cazul Danemarcei.
La nivel international se lucreaza la un pașaport electronic anunţă directorul general adjunct al Organizatiei Internationale a Aviației Civile.
”Există în acest moment mai multe inițiative pentru dezvoltarea unor aplicații care să faciliteze validarea faptului că pasagerii au fost testați sau vaccinați.
Cele mai cunoscute sunt International Air Transport Association (IATA) și Common Project al Forumului Economic Internațional Mondial. Ei sunt pe pirmul loc, în acest moment, în dezvoltarea de aplicații și utilizarea acestora cu companiile aeriene și aeroporturi„ spune Cătălin Radu, director general adjunct al Organizatiei Internationale a Aviației Civile.
Belgia, Germania, Franţa, se opun deocamdată unui astfel de document.