![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Dupa sapte ani de handbal, Casandra a ales fotbalul. Este atacant si a inscris deja pentru echipa ei, AS Independenta Baia Mare. „Sincer nu m-am asteptat sa dau gol, a fost pur si simplu o surpriza: toata lumea m-a aplaudat si m-a apreciat si asta imi place. Simt ca pot sa merg cu fotbalul mai departe”, marturiseste atacantul. La randul ei, Ramona, dupa peste o suta de medalii castigate la inot, a optat pentru o cariera in arbitraj. Arbitraj de fotbal. Spera sa castige un ecuson FIFA, dupa modelul Zoli Szekely. Casandra si Ramona sunt doar doua dovezi ca sportul rege face ravagii si starneste pasiuni si printre domnisoare. „Niciodata nu poti multumi pe toata lumea, dar asta este: in unele zile ne aplauda, in altele ne critica, dar ce sa facem?! Aceasta este meseria noastra”, a declarat pentru eMaramures Ramona.
Casandra Biris a simitit dupa primul gol inscris pentru Independenta ca isi poate construi o cariera in fotbal
Casandra Biris are 18 ani si este eleva la Colegiul National „Mihai Eminescu”, profilul filologie. Dupa ce se satura de epitete si metafore, isi ia echipamentul de sport, incalta ghetele cu crampoane si descinde pe terenul de fotbal, dat fiind ca – de circa trei luni de zile – este legitimata la AS Independenta Baia Mare. „M-au sustinut intotdeauna parintii, desi initial credeau ca este doar o joaca, ca fotbalul nu este sport pentru fete. Pana la urma au zis: de ce nu?! „, a declarat Casandra.
A practicat timp de sapte ani handbalul, fiind ba pivot, ba extrema, atat pe stanga, cat si pe dreapta. A renuntat la sportul cu mingea mica pentru ca nu s-a simtit destul pusa in valoare. „Mai dur din toate punctele de vedere este handbalul deoarece este full contact„, considera Casandra.
La sportul rege este atacant. A jucat patru meciuri pana acum pentru echipa sa si primul gol l-a inscris in poarta gruparii din Alba Iulia. „Sincer nu m-am asteptat sa dau gol, a fost pur si simplu o surpriza: toata lumea m-a aplaudat si m-a apreciat si asta imi place. Simt ca pot sa merg cu fotbalul mai departe”, marturiseste atacantul.
Pasiunea pentru fotbal dateaza din copilarie. „Nu pot sa spun ca am neaparat un jucator preferat. Sunt multi jucatori buni. Nu poti face diferente. Echipa mea preferata din Romania, insa, este Steaua. Jucator este Chiriches”, spune Casandra.
Casandra spune ca in orice sport trebuie sa iti pastrezi feminintatea si nu considera ca tocurile cui sunt… amenintate de crampoane. In schimb admite ca trecerea de la poeziile invatate la scoala la gazonul de pe „Viorel Mateianu” este uneori o provocare. Nu suficient de mare incat sa o faca sa nu astepte cu nerabdare urmatoarea partida oficiala, din 14 aprilie, atunci cand Navobi Iasi vine in Baia Mare pentru a intalni Independenta, in primul joc al baimarencelor in barajul care le poate duce din sezonul urmator in Superliga.
Cu peste 250 de meciuri la activ, Ramona Rusu viseaza un ecuson FIFA
De la varsta de 18 ani, de cand a absolvit cursurile de arbitraj organizate de Asociatia Judeteana de Fotbal Maramures, Ramona Rusu este arbitru asistent. Cariera in arbitraj a ales-o dupa mai bine de un deceniu in care a practicat inotul la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare. A castigat peste o suta de medalii la competitiile de inot, fiind selectionata in lotul olimpic de junioare. Optiunea ei pentru fotbal nu a creat, insa, tensiuni in familie.
„Parintii mei tot timpul au fost alaturi de mine. M-au sprijinit, m-au sustinut, m-au incurajat. La inceput si mami si tati veneau la mine la meciuri. Sunt alaturi de mine in tot ceea ce fac”, a declarat Ramona.
De cand este arbitru asistent a oficiat la 250 de partide. Asa ca a adunat experienta destula cat sa stie cateva dintre secretele unui bun arbitru. „Trebuie sa fiu atenta si la faza si sa fiu in miscare continua. Niciodata nu trebuie sa fim statici, trebuie sa alergam dintr-o parte in alta, sa fim atenti la faze, la jucatori, peste tot”, a marturisit Ramona.
Patanii nefericite nu a avut si a invatat sa treaca peste cuvintele mai putin elegante care vin dinspre tribune. Marturiseste ca nu o data fotbalistii pe care i-a arbitrat i-au cerut dupa meci numarul de telefon. Spune ca nu e usor sa fii arbitru, cu atat mai mult cu cat pregatirea teoretica trebuie dublata de pregatire fizica.
„De alergat nu m-au alergat tinand cont ca sunt si domnisoara. Nu am avut probleme, chiar ma admira pentru ca stiu ca nu este usor ceea ce fac. Mai injura lumea, ca la orice meci de fotbal, dar trec peste. Cand sunt pe teren incerc sa fiu cat mai concentrata, sa nu pierd vreo faza importanta. Niciodata nu poti multumi pe toata lumea, dar asta este: in unele zile ne aplauda, in altele ne critica, dar ce sa facem?! Aceasta este meseria noastra”, a declarat Ramona.
Anul trecut a promovat in Liga a treia, iar planurile ei sunt departe de a se crampona de acest nivel. „Sa arbitrez cat de sus imi doresc: nu vreau sa dau un nume pentru ca la noi arbitrajul trebuie sa fie pe primul loc nu echipa. Dar mi-as dori sa ajung cat mai sus daca se poate – acesta este telul meu. Daca as putea anul acesta as dori sa promovez la Liga a doua si, de ce nu, sa ajung arbitru FIFA: ca si Cristi Balaj si Zoli Szekely. Imi doresc sa ajung la fel de sus ca si ei”.
Sursa: Ramona-Ioana Pop