Vezi VIDEO
De la o banala lumanare la o opera de arta e o distanta de doar 45 de minute, spune Ciprian Bindiu, un tanar baimarean care are in propriul apartament un adevarat atelier de confectionat si sculptat lumanari. A inceput timid, dintr-o curiozitate, iar acum are o mica afacere, nascuta din pasiune si multa imaginatie.
Desi pentru unii poate parea o munca extreme de migaloasa, Ciprian spune ca procesul de confectionare a unei lumanari nu dureaza mai mult de 45 de minute, iar pentru el a devenit o joaca de copil.
„Procesul in sine, pentru mine, e o joaca. Mi se pare foarte simplu. Daca esti o persoana meticuloasa, daca ai rabdare si iti place sa buchisesti, va fi simplu. Daca nu, e anevoios, iti pierzi rabdarea, poate nu iti iese ceva, iar apoi iti pierzi si increderea. Pentru mine insa, a fost un succes, as putea spune, din prima”, a precizat Ciprian Bindiu.
Procedeul nu este extreme de complicat, insa exista mici secrete pe care le inveti doar experimentand, spune tanarul artist. La crearea lumanarilor se folosesc pigmenti colorati speciali, iar parafina trebuie incalzita la temperatura de circa 85 de grade Celsius.
„Cream intai un miez. Trebuie sa alegem daca vrem sa il facem simplu, parfumat, colorat, fosforescent. Mai apoi, odata creat acest miez, il scufundat in diferite culori, in parafina topita, colorata si astfel crestem lumanarea, pana la un anumit volum. De obicei cam 35-40 de straturi se folosesc la lumanarile medii. Apoi poate fi sculptata la cald, cand inca e moale ceara. Impresia este aceea ca te joci cu plastilina. Pur si simplu o tai in felii si le modelezi”, a explicat artistul.
Atentia pentru detalii si bunul gust sunt esentiale. Sculptura se realizeaza atunci cand lumanarea este calda, astfel ca orice mica greseala poate compromite intreaga lucrare. Taieturile trebuie sa fie ferme, dar controlate, fine si extrem de precise. Daca aceasta „reteta” este respectata, atunci rezultatul este unul cu adevarat impresionant.
Pretul unor astfel de lumanari porneste de la 20 lei si poate ajunge, in cazul celor realizate manual, chiar si pana la 120-150 lei, in functie de modelul ales si de dimensiunea produsului final.
Sursa: Tania Purcaru