Locurile de cazare din Harghita sunt rezervate in proportie de 60 pana la 90 la suta pentru Pastele ortodox, in vreme ce pentru Pastele catolic solicitarile nu depasesc 20 la suta pana in prezent, cele mai cautate fiind hotelurile din Baile Tusnad, unele rezervate complet inca din luna februarie.
La Baile Tusnad, capacitatea de cazare a statiunii este ocupata in proportie de la 60 la suta pentru Pastele catolic si 90 la suta pentru Pastele ortodox, sarbatorit cu o saptamana mai tarziu. Turisti din toata tara, dar si din Ungaria au facut rezervari pentru perioada Pastelui in cel mai mic oras din Romania, unele hoteluri fiind ocupate in totalitate inca din luna februarie.
„La Pastele catolic avem un grad de ocupare mai mare decat in alte statiuni din judet, dar acest lucru nu se datoreaza celor care tin sa isi petreaca Pastele aici, stiut fiind ca la catolici aceasta sarbatoare, ca si Craciunul de altfel, se petrece acasa, in familie, insa avem turisti care iubesc Baile Tusnad si fac rezervari frecvent pentru weekend si de sarbatori”, spune primarul localitatii, Albert Tibor.
Cele mai scumpe pachete de Paste in statiunea Baile Tusnad costa 620 de lei pentru o persoana si cuprind trei nopti de cazare la un hotel de patru stele (intre 3 si 6 aprilie, in cazul Pastelui catolic, si din 10 in 13 aprilie, in cazul Pastelui ortodox) si acces gratuit la piscina, jacuzzi, sauna si la sala de fitness.
Turistii vor fi primiti, in mod traditional, cu palinca de prune sau afinata si chec de post, iar cina de bun venit va include specialitati de post, intre care diferite sortimente de salate, ciuperci la cuptor, ghiveci calugaresc, salata de fructe si vinul casei. Si in sambata dinaintea Invierii meniul va fi de post, cu ciorbe de legume, iahnie de fasole, sarmalute cu orez si ciuperci si banane caramelizate la desert, iar la miezul noptii, dupa slujba de la Bisericile Catolica si Ortodoxa din statiune, turistii vor fi asteptati cu oua rosii, cozonac si vin.
Meniul de Paste va fi traditional, cu oua rosii, sunca, ceapa verde, ridichi rosii, castraveti proaspeti la micul dejun, iar la pranz se vor servi ciorba ardeleneasca de miel sau ciorba taraneasca de vacuta, friptura de miel cu ierburi aromate, la tava, muschiulet de porc cu salata si la final galuste Somloi, un desert traditional unguresc, cu trei blaturi diferite si budinca de vanilie, stropite cu sirop de zahar ars si esenta de rom, peste care se presara nuci si stafide, se toarna sos de ciocolata si se orneaza cu frisca.
Ofertele unui alt hotel din statiune, de trei stele, care este rezervat in totalitate de doua luni, incep de la 305 lei de persoana pentru doua nopti de cazare cu demipensiune, masa festiva de Paste, acces la piscina, sauna uscata si umeda, la terapii SPA si la salile de fitness, si ajung la 445 de lei pentru trei nopti de cazare, cu acelasi regim.
La pensiuni, pachetele de Paste costa intre 350 si 500 de lei de persoana pentru trei nopti, in functie de gradul de confort, cu toate mesele incluse si masa festiva.
Centrul Wellness, dotat cu jacuzzi, bazin pentru copii, bazin cu apa termala, bazin de inot, bazin exterior, sauna finlandeza, infrasauna, sauna cu aburi, camera de sare, bar si bufet, va functiona cu program normal pe toata perioada sarbatorilor, fiind deschis inclusiv in duminicile Pastelui.
Pe Valea Ghimesului, sarbatoarea Invierii Domnului este un prilej de a observa traditiile pastrate de secole.
Pensiunile de pe Valea Ghimesului sunt rezervate aproape in totalitate pentru Pastele ortodox, una singura avand inca locuri libere, dar unitatile vor fi aprope goale de Pastele catolic, gradul de ocupare fiind de 15 la suta.
Vajda Enikő, responsabil de marketing la mai multe pensiuni din zona, spune ca pachetele de Paste costa intre 120 si 150 de euro de persoana pentru trei nopti, mai scumpe cu pana la 50 de euro fata de anul trecut.
Programul pregatit pentru oaspeti este bogat in evenimente. Astfel, in Vinerea Mare, turistii vor fi primiti cu palinca de prune si colac secuiesc, iar la cina vor primi mancare de post: supa de cartofi cu tarhon si sarmale cu orez si pasat. Sambata, dupa micul dejun alcatuit din produse proaspete din gospodarie: oua, lapte, sunca, branza, urda, cas, jumari, rosii, castraveti si ceapa rosie, oaspetii vor putea participa efectiv la pregatirea mancarurilor de Paste: oua incondeiate, miel umplut, cozonaci si paine de casa cu cartofi, coapta pe vatra.
Pranzul va fi servit in aer liber, langa ceaunul in care se va pregati o tocanita de post, iar seara toata lumea va merge la biserica, la slujba de Inviere, cu cate un cos in care vor fi asezate bucate traditionale pentru a fi sfintite, acestea fiind primele care vor fi gustate in duminica Pastelui. Masa festiva va cuprinde produse traditionale, de la antreuri la ciorba si friptura de miel pana la pasca si cozonacii baigli cu nuca si cu mac, dar si un meniu la cerere, pentru turistii care nu mananca preparate din carne de miel, acestia putand opta pentru carne de porc, pui sau peste.
Petrecerile, animate de muzica populara live, se vor prelungi pana la ziua, cand barbatii vor merge sa stropeasca fetele si femeile, potrivit obiceiului.
Statiunea Praid a fost rezervata in proportie de 30 la suta pentru Pastele catolic si 60 la suta pentru Pastele ortodox, dar numarul solicitarilor este in crestere, avand in vedere ca elevii sunt in vacanta intre 11 si 19 aprilie.
Reprezentantul unei agentii de turism din Praid, László Ildikó, spune ca in acest an nu au fost concepute pachete speciale de Paste, pe de o parte fiindca nu exista cerere in acest sens, iar pe de alta parte pentru ca statiunea este plina mereu de turisti veniti la tratament, in salina, care isi fac propriul program.
„Nu sunt clienti pentru pachete, fiecare isi face programul de vacanta cum doreste, sunt turisti care vin cu copiii la tratament inca de vineri (10 aprilie – n.r.) si care au retinut cazare pana in 18 aprilie, unii fara masa, numai pentru programul de tratament, altii opteaza pentru demipensiune sau pensiune completa, cum le permite buzunarul, insa avem masa festiva de Paste pentru toata lumea”, explica László Ildikó.
De la masa festiva nu vor lipsi ouale rosii, ciorba de miel cu tarhon, mielul umplut, tocanita de miel, friptura de miel in sos de vin acoperita cu papara si multa verdeata, palinca, vinul de casa, cozonacii si „painea soarelui”, framantata din faina de grau, orz, mei si secara, umpluta cu sunca si oua fierte, peste care se presara seminte de in, de floarea soarelui, de dovleac si de pin si care, prin coacere, va capata forma si culoarea soarelui.
La Hotelul Praid din statiune, aproximativ 60 la suta din camere sunt rezervate si nici aici nu sunt oferte speciale de sarbatori, fiind conceput un pachet de tratament special in perioada de Paste, denumit „Saptamana de respiro„. Acesta cuprinde sase nopti de cazare cu demipensiune si acces la salina si costa 600 de lei de persoana.
Rezervari se mai pot face la pensiunile din statiunea Praid la preturi de extrasezon, neschimbate fata de anul trecut, incepand de la 50 de lei pe noapte pentru o camera cu doua paturi, la pensiunile de doua stele, pana la 100 de lei pe noapte, la cele de patru stele.
Borsec este statiunea cel mai putin cautata in acest an, de Paste, din judetul Harghita. Astfel, gradul de rezervare in statiune este de 15 la suta pana in prezent, dar proprietarii de pensiuni spera sa ajunga, in perioada sarbatorilor, la un grad de ocupare de 60 la suta.
Sárpátki Melinda, presedintele Asociatiei de Turism Borsec, afirma ca pachetele de Paste cu pensiune completa pornesc de la 130 de lei pe zi pentru o persoana si ajung la 145 de lei pe zi de persoana, iar cele cu demipensiune costa 120 de lei pe zi pentru o persoana la trei stele. Ambele tipuri de pachete includ masa festiva, iar durata unui sejur in statiune este de minim doua nopti.
Aici pot face rezervari si persoane care doresc sa plateasca numai cazarea, preturile pornind de la 60 de lei de persoana pe noapte si ajungand la 140 de lei pentru o persoana penoapte, in functie de confortul oferit.
Meniul festiv de Paste va fi alcatuit din preparate specifice bucatariei unguresti si, pe langa produsele traditionale – oua rosii, drob, sunca, miel si sarmale – oaspetii vor mai putea degusta papricas cu hribi sau cu galbiori, gulas de vita si porc, pastrav la gratar sau prajit, cu mamaliguta si sos de usturoi, afinata si vinurile casei.
In acest an, credinciosii catolici vor sarbatori Pastele in 5 aprilie, iar Pastele ortodox va fi celebrat o saptamana mai tarziu.
Sursa: Mediafax