Credincioșii catolici se pregătesc să întâmpine Învierea Domnului. Ne aflăm în Joia Sfântă, care deschide Triduum-ul Pascal, drama din trei părți a lucrării mântuitoare a lui Cristos: joia sfântă, vinerea sfântă și sâmbăta sfântă.
În joia sfântă sunt permise doar două Liturghii: Liturghia Crismei, sau a uleiurilor sfinte, care se celebrează dimineața în catedrala diocezei și Liturghia Cinei Domnului, unde participă preoții și întreaga comunitate.
Liturghia Cinei Domnului este o Liturghie plină de bucurie, deoarece ne amintim de instituirea Sfintei Euharistii și a preoției. Preoții poartă veșminte albe, altarul este umplut cu flori, se cântă Gloria și se sună clopotele. După Gloria, nu vom auzi muzică de orgă și clopotele până la Veghea de Paște.
Liturghia amintește Paștele, Cina cea de Taină, care include Spălarea Picioarelor. După Rugăciunea de Împărtășanie, nu există nici o binecuvântare finală. Sfânta Euharistie este purtată în procesiune prin Biserică și apoi transferată într-un loc de repoziționare, de obicei o capelă laterală.
După Liturghie, ne reamintim Agonia din grădină, arestarea și închisoarea lui Isus. Altarul este dezbrăcat, crucile sunt îndepărtate sau acoperite. Euharistia a fost așezată într-un altar de odihnă, iar majoritatea bisericilor sunt deschise pentru adorație tăcută.
Paștele Catolic 2022. Programul slujbelor din Săptămâna Mare a Învierii Domnului