Vineri, 15 aprilie, este Vinerea Sfântă a Pătimirii Domnului. Anul acesta, Paștele catolic pică în data de 17 aprilie, în ziua în care ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor.
În Joia Sfântă, ieri, a avut loc Liturghia crismei, adică a sfinţirii uleiurilor, când peste 300 de preoţi din toată dieceza şi-au reînnoit făgăduinţele din ziua hirotonirii.
Conform tradiției catolice, în Vinerea Sfântă nu se celebrează Liturghia, iar altarul nu are nimic pe el, nici cruce, nici sfeșnice sau fețe de altar. Seara se marchează Patima Domnului, iar întreaga zi este de post și abstinență.
Vinerea Neagră, cum este numită în popor, este o zi de înstristare pentru toţi creştinii romano-catolici, pentru că Mântuitorul a fost răstignit pe cruce.
Vinerea Mare este ziua în care a fost jertfit Cristos pe cruce. Biserica, privind şi adorând crucea Domnului şi Mirelui ei, comemorează naşterea sa din coasta lui Cristos întins pe cruce şi mijloceşte pentru mântuirea întregii lumi.
După o tradiţie foarte veche Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Sfânta Împărtăşanie se distribuie credincioşilor numai în cadrul celebrării Pătimiri Domnului.
Procesiunea Calea Crucii din Vinerea Mare se întoarce în Colosseumul din Roma după o absență de doi ani din cauza pandemiei.
Totuși, o parte din programul evenimentului provoacă controverse, anunță Sky News.
Vaticanul a invitat două femei din Rusia și Ucraina, care lucrează împreună la un spital din Roma, să poarte împreună o cruce în timpul procesiunii.
Unii ucraineni, inclusiv ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun și arhiepiscopul Kievului, au declarat că un astfel de gest este nepotrivit din cauza războiului.
Cu toate acestea, Vaticanul nu va renunță la planurile sale și nu va schimba programul evenimentului.