Vezi VIDEO
Pensiunile rurale conduc in topul preferintelor turistilor in perioada Sarbatorilor Pascale, cu un numar de 18.000 de rezervari inregistrate oficial, se arata intr-o statistica realizata de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Oficialii FPTR sunt de parere ca la aceasta valoare s-ar mai putea adauga inca cel putin alti 9.000 de turisti care au preferat variante la fel de scumpe, dar ”la negru”. Cele mai solicitate zone au fost Bran-Moeciu, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde rezervarile au depasit 90% din capacitatea de cazare.
Agropensiunile si pensiunile maramuresene chiar sunt pline, iar proprietarii acestora si-au finalizat pregatirile din timp pentru ca turistii sa fie multumiti de serviciile platite. Preturile nu sunt exagerate, ceea ce a facut ca numarul turistilor sa se pastreze anul acesta in ciuda crizei economice. Surprizele pregatite pentru cei care au ales sa isi petreaca sarbatorile pascale in Maramures sunt dintre cele mai variate: de la plimbarile in natura, la vizitarea bisericilor de lemn sau a manastirilor, pana la mancarea unui pastrav prajit chiar in varful muntelui.
In Ocna Sugatag, pensiunile agroturistice sunt pline de Paste si pentru ca administratorii au oferit turistilor pachete atractive, care includ sauna, masaj sau bai in apa sarata. Dan Poran, administrator al unei firme de turism, a spus ca pensiunea pe care o administreaza familia sa are un grad de ocupare 100% in pachetul care cuprinde 4 nopti de cazare cu demipensiune, masa festiva de Pasti si pachet SPA.
Turistii veniti in Maramures pot vizita bisericile de lemn, manastirea Barsana sau Cimitirul Vesel din Sapanta. Pe langa toate acestea se organizeaza si drumetii.
Punctul forte al Maramuresului este insa bucataria traditionala, prin urmare socacitele vremurilor noastre au asudat din plin in data cuptoarelor si aragazurilor pentru a pregati cele mai aromate feluri de mancare. Maria Iura, bucatareasa in pensiunea din Ocna Sugatag, a declarat ca s-a ocupat cu preparea cozonacilor cu nuca si mac, a facut umplutura pentru miel, pasca si la urma a vopsit ouale rosii.
In meniu, turistii mai pot include si un pastrav prajit, la un local deschis in varf de munte, la intrare in satul Mara, bucatareasa Palaguta Costin precizand ca acesta merge foarte bine langa un ”bot” de mamaliga aburinda si un sos de usturoi. ”Noi avem pastravaria noastra. Pastravul este proaspat, il scoatem din apa, il aducem la bucatarie, il punem putin la saramura, dasr nu mult, apoi in tigaie si il prajim dupa cum vrea clientul. Unii il vor in faina de malai, altul la gratar”, a spus femeia.
Maria Pop, gazda pesniunii din Mara, a declarat ca, in afara pestelui, turistii mai sunt serviti cu paine coapta in cuptor si alte produse 100% naturale.
CITESTE SI:
14 aprilie 2009
Sursa: Vasile Dale