Vezi VIDEO
Satenii din comuna maramureseana Budesti au fost in mare forfota sambata, 18 aprilie 2009. Inca de la ivirea zorilor, oamenii s-au pus pe pregatit bucatele pentru masa din ziua de Pasti. Mielul umplut, pasca, ouale rosii, cozonacii si, bineinteles, vinul nu vor lipsi de pe mesele maramuresenilor din Budesti, care au fost pregatite cu grija, dar din care nimeni nu poate manca pana nu sunt sfintite. Familia se poate bucura de toate bunatatile doar dupa slujba Invierii, dupa sfintirea cosurilor de Paste.
De masa de Pasti se leaga o serie de traditii, care pentru maramureseni sunt sfinte, pentru ca aceasta sarbatoare este considerata cea mai importanta dintre toate. Si in restul tarii insa, mielul, ouale rosii si pasca sunt prezente in meniul sarbatorilor pascale.
Traditia crestina leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, I-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce. Alta legenda spune ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: „Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus”. Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.
In traditia populara romaneasca, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice in felurite situatii.
Mielul de Pasti Il reprezinta pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele oamenilor si a murit asemeni unui miel nevinovat.
Referitor la pasca, legenda spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om foarte primitor, care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi Pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista. Cautand, apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci coc femeile pasca.
CITESTE SI:
14 aprilie 2009
Sursa: Vasile Dale