Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIA FOTO
ACTUALIZARE: Bisericile romano-catolicepe din Maramures au fost arhipline aseara, dar si in aceasta dimineata, de 31 martie, cand se sarbatoreste Pastile dupa calendarul gregorian. Mii de credinciosi au mers in lacasurile de cult pentru a lua acasa lumina sfanta si pentru a-si sfinti bucatele pe care le vor pune pe masa. Unul dintre cele mai importante momente s-a desfasurat, la fel ca in fiecare an, la Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” din Baia Mare, unde enoriasii au iesit in strada cu lumanarile aprinse si au anuntat Invierea in Centrul Vechi al orasului.
Catolicii baimareni au spus ca inainte de Pasti au tinut post si s-au rugat pentru binele lor si pentru cei apropiati. „Este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Ne face sa fim mai buni, sa fim mai apropiati de cei din jurul nostru. Inainte de slujba de Inviere am fost aici, la biserica, si in cele trei zile premergatoare am participat la slujba totdeauna la ora 6.00 seara”, a spus unul dintre credinciosi, Csabi Barabas.
Cu mic, cu mare, in seara de Inviere, credinciosii romano-catolici au mers la biserica pentru a lua lumina sfanta, iar unii dintre ei au dus la sfintit si cosurile cu pasca, miel si oua rosii. Au cantat, s-au rugat si nu au lasat sa se stinga lumanarile primite. Spre finalul slujbei, enoriasii de la „Sfanta Treime” din Baia Mare au iesit in Centrul Vechi.
„E Invierea Domnului! Asa e obiceiul! In fiecare an se face acest tur, dupa care intram in biserica si ne rugam. Apoi, cine aduce la sfintit, iar cine nu, vine dimineata (n.r. duminica de Pasti) si aduce mielul, pasca, toate, cine ce are in cos, le aduce la sfintit”, a povestit o alta credincioasa, Terezia.
Credinciosii care au marturisit ca ritualul are un rol foarte important. „Semnifica Invierea Domnului. In fiecare an de inviere se face acest ritual. Intai de toate ne aducem aminte de suferinta Domnului Iisus Hristos, suferinta pentru pacatele noastre, dupa aceea ne aducem aminte de rastignirea Lui si prin aceasta ne-a adus noua eliberarea de pacate si speranta pentru viata vesnica”, a spus un alt credincios, Mares Arpad.
In duminica de Pasti, inainte de micul dejun, credinciosii romano-catolici se spala pe fata cu apa in care a fost pus un ou rosu si un ban, simbolurile sanatatii si ale belsugului. Cei care nu au dus bucatele la sfintit participa la slujba speciala oficiata la primele ore ale diminetii.
Si protestantii, respectiv reformatii sarbatoresc in acest sfarsit de saptamana Invierea Domnului, fiecare cult avand reguli speciale pentru a marca importantul eveniment religios.
Sursa: Gabriela Kuhajda