In prima zi de Pasti, inainte dea se merge la biserica, maramuresenii obisnuiesc sa se spele pe fata cuapa neinceputa in care a fost asezat un ban de argint sau un ou rosu,pentru a fi sanatosi tot anul. In localitatile din zona MaramuresuluiIstoric se mai obisnuieste ca dupa sfintirea bucatelor, oamenii sa-si iadesaga in spate si sa alerge spre casa, in incercarea de a ajunge catmai repede, pentru a avea spor la munca pe tot parcursul anului.
Inprima zi de Pasti, in Maramures se obisnuieste sa se manance pasca cuvin, dar numai dupa un anumit ritual. Intai se zice “Hristos a Inviat”de trei ori, si se raspunde tot de trei ori “Adevarat a Inviat”. Pascutacu vin e luata intai de cei mai in varsta, abia la urma venind randulcopiilor.
“In Tara Lapusului aduc in cani mari pasca cu vin siprima data iau barbatii, in ordinea varstei, cei mai batrani intai siapoi cei mai tinerei, apoi femeile si copiii. Se zice Hrisos a Inviat detrei ori si se raspunde Adevarat a Inviat de trei ori, dupa care semananca din pasca”, a precizat etnologul Pamfil Biltiu.
Acesta amai aratat ca nu sunt uitate nici animalele din gospodarie, dandu-li-secate o bucata din cozonacul sau pasca sfintita, pentru a fi ferite deboli.
In localitatile de dincolo de Gutai exista si traditia cadupa sfintirea bucatelor la biserica, fiecare sa-si ia desaga in spatesi sa fuga spre casa, incercand sa ajunga cat mai repede, pentru a fisiguri ca vor fi harnici si ca vor avea spor la munca in intreg anul.
“Candse sfintesc bucatele, duc acolo fiecare bucate: cozonac, pasca, sesfintesc.In toate satele de dincolo de Gutai, oamenii iau desaga inspate si fug ca fiecare sa ajunga mai repede in casa. Se presupune ca cel care ajunge prima data acasa, va fi cu spor la munca, va avea sporla munca”, a explicat Pamfil Biltiu.
Un alt obicei ritualicpractic in prima zi de Pasti se refera la spalarea dintr-o apa in care afost asezat un ban de argint si un ou rosu.
“In dimineata dePasti se practica acest spalat ritualic. Se punea un ban de argint si selua apa neinceputa, din izvor, din fantana, banul de argint e etalonulpuritatii, apa are functie de purificare. Aici in Maramuresul Istoricsunt mai multe feluri de spalat, spalatul dintr-un blid de lut, pentru calutul contine elementele fundamentale ale vietii: foc, pamant, apa.Spalatul de pe ou e mai recenta, dupa increstinare se punea ou rosu sieventual si agheasma”, a mai declarat Pamfil Biltiu.
Sursa: Camelia Tocaci