O sedinta comemorativa a Sfantului Sinod a fost programata inaintea slujbei de inmormantare de la ora 11.00.
Mai multi credinciosi din Maramures s-au deplasat la Bucuresti ca sa participe la inmormantare.
In Romania s-a declarat zi de doliu national, ceea ce presupune ca drapelul Romaniei sa fie arborat in berna la toate institutiile statului, la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si de cultura, in gari si autogari. Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul in mod corespunzator.
La funeralii participa Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, zeci de inalti ierarhi din strainatate, o delegatie de la Vatican, politicieni, dar si sute de credinciosi.
Slujba de inmormantare este cea care se oficiaza in cazul calugarilor, astfel ca pe langa rugaciunile obisnuite sunt rostite rugaciunile invierii cantate pe opt glasuri.
UPDATE:
Cateva mii de persoane sunt prezente la funeralii, printre personalitati fiind presedintele Traian basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, membri ai guvernului, diplomati, dar si personalitati ale vietii politice si culturale. Delegatiile bisericesti din strainatate sunt si ele in numar mare.
Catedrala Patriarhala a fost drapata in negru, iar in jurul ei a fost format un cordon de militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu". Alti 1.200 de jandarmi asigura paza si protectia in zona.
Dupa slujba de inmormantare, care a durat mai bine de o ora si jumatate, sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost scos din Catedrala Patriarhala si purtat de opt episcopi: PS Nicodim – episcopul Severinului si Strehaiei, PS Galaction – episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Sofronie – episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, IPS mitropolit Teofan – Mitropolia Olteniei, PS Ioan – episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie – episcopul Giurgiului, PS Petroniu Salajanu si PS Iustin Sigheteanu.
In procesiune, sicriul Patriarhului Teoctist a fost urmat de membrii familiei Patriarhului Teoctist, reprezentantii institutiilor statului, functionarii Administratiei patriarhale si al Arhiepiscopiei Bucurestiului, clerul si credinciosii.
La ocolirea Catedralei Patriarhale s-a cantat "Sfinte Dumnezeule". Cortegiul s-a oprit in fata intrarii in Catedrala, timp in care fanfara a cantat imnul national si a fost trasa o salva de trei focuri de arma, de catre militarii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu".
La ocolirea Catedralei Patriarhale s-a cantat "Sfinte Dumnezeule". Cortegiul s-a oprit in fata intrarii in Catedrala, timp in care fanfara a cantat imnul national si a fost trasa o salva de trei focuri de arma, de catre militarii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu"
Dupa ce sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost coborat în groapa, deasupra trupului Prea Fericirii Sale s-a aruncat pamant crucis, spunandu-se : "Al Domnului este pamantul si primirea lui, lumea si toti cei ce locuiesc întransa". Apoi s-a turnat in groapa cenusa din cadelnita si s-a asezat piatra de pe mormant.
Patriarhul Teoctist a fost inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si entgolpionul.
Sicriul celui care a fost conducatorul BOR va fi pus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986).
Reprezentantii BOR au anuntat ca dupa ce se va incheia constructia la Catedrala Mantuirii Neamului, trupul patriarhului Teoctist va fi mutat acolo, asa cum si-ar fi dorit acesta.
Sursa: Ioana Osan