Vezi VIDEO
Romania a inaintat catre Secretariatul Conventiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii trei dosare de candidatura. Documentele au fost semnate de ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, iar acestea fac referire si la un eveniment organizat in Maramures.
Pelerinajul de la Manastirea Moisei cu ocazia sarbatorii de Sfanta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului) este evenimentul care este propus sa intre in patrimoniul UNESCO, alaturi de colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova, dosar intocmit in comun de Romania si Republica Moldova, si pelerinajul de Sumuleu-Ciuc.
Manastirea de la Moisei a fost atestata in anul 1637, cand era rezidenta a Episcopului Dumitru Pop. Biserica de lemn a manastirii a fost sfintita la 1672 de Sfantul Sava Brancovici, Mitropolit al Transilvaniei in perioada 1656-1680. Biserica are hramul Adormirii Maicii Domnului si inca din secolul al XVII-lea exista traditia ca de hram sa fie vizitata de pelerini din Maramures si Suceava.
Cele trei dosare au fost intocmite pe parcursul ultimilor ani de specialisti in domeniu, iar ministerul considera ca vor fi aprobate fara probleme. Pana in prezent, Romania este prezenta pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatiii UNESCO cu Ritualul Calusului, inclus la 25 noiembrie 2005, si cu Doina, acceptata in 2 octombrie 2009.
Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii UNESCO a fost alcatuita oficial in 2008, potrivit unei Conventii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, incheiata la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numara in prezent 166 de opere din 76 de tari.
Patrimoniul Cultural Imaterial se refera la traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.
Sursa: Ioana Osan