Patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat, joi, hypermarketurile de majorarea profiturilor prin cresterea nejustificata si artificiala a preturilor de vanzare si folosirea unor taxe ascunse. La Ministerul Agriculturii a avut loc o intalnire in care reprezentantii patronatelor si-au prezentat punctul de vedere asupra situatiei de pe piata de retail din Romania, considerand ca aici se inregistreaza practici anticoncurentiale.
Patronatele sustin ca supermarketurile exercita un abuz de putere prin impunerea unor conditii contractuale excesive. Din cauza acestor conditii, sustin reprezentantii patronatelor, producatorii din Romania ajung sa lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, rata de profit a producatorilor fiind una extrem de mica.
Lipsa de transparenta a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Astfel, patronatele sustin ca prin folosirea „taxelor ascunse” se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketuri lor ajunge sa se situeze intre 30 la suta pana la 60 la suta, iar producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.
„Supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici. Aceste practici au ca urmare cresterea artificiala a preturilor pe piata dar si disparitia magazinelor de proximitate (specializate) deoarece conditiile impuse de supermarketuri elimina producatorii mici, locali, traditionali care nu pot satisface volumele si conditiile impuse (de livrare, financiare, etc.), potrivit informatiilor oferite de patronate”, subliniaza organizatiile patronale.
Patronatele au solicitat interzicerea construirii supermarketurilor in centrul oraselor in zonele rezidentiale si cer obligativitatea „testului de competitie”, inainte de acordarea autorizatiilor pentru construirea unor noi supermarketuri. Acestea au avertizat ca aglomerarile de trafic se vor accentua, vor disparea zone verzi si terenuri de joaca, va creste pretul terenurilor in zone de locuit.
Patronatele si sindicatele au anuntat ca vor demara o serie de actiuni comune pentru remedierea situatiei existente, vor organiza o intalnire la Bruxelels cu europarlamentarii romani si vor propune incheierea unui acord intre reprezentantii industriei alimentare din Romania si cei ai supermarketurilor privind practicile comerciale.
De asemenea, Patronatele au propus elaborarea unui cod de bune practici comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult