La patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, România nu are încă niciun vinovat. 65 de oameni şi-au pierdut viaţa, după incendiul care a izbucnit în seara de 30 octombrie 2015.
În cei patru ani, singurele lucruri care s-au schimbat în România au fost cele legate de fumatul în spaţiul public (lege adoptată şi intrată în vigoare în martie 2016), dar şi cele legate de autorizaţiile emise de IGSU privind autorizaţiile de securitate la incendiu.
În cei patru ani, ancheta legată de incendiul din clubul Colectiv s-a disjuns în mai multe dosare, unele cercetate de procurori militari, iar altele de Parchetul General.
Ultimul dosar legat de tragedia din Colectiv a fost deschis în urmă cu câteva zile de procurorii militari şi vizează modul în care pompierii au intervenit în primele zeci de minute ale misiunii.
Tot în urmă cu câteva zile, o echipă Observator a fost prima care a reuşit să intre în interiorul ‘clubului morţii’.
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.
La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti.
În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.
În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul – 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis.