Patru maramureseni sunt internati in Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare, iar alti 11, din aceeasi familie, sunt suspecti de contactarea bolii dupa ce au consumat carne de porc infestata cu trichinella spiralis. Medicul Zenovia Pop de la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare a declarat, pentru eMaramures.ro, ca pacientii au fost supusi analizelor si li s-a aplicat tratamentul medicamentos in caz de trichineloza. Ea a mai declarat ca starea generala a bolnavilor este buna, iar in cel mult o saptamana vor putea fi externati. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Maramures au intrat insa in alerta dupa ce au aflat ca, in total, 15 persoane au consumat din carnea de porc infestata. Celelalte nu au avut pana in prezent simptome ale bolii, insa au fost indrumate spre medicul de familie pentru efectuarea analizelor.
Cazul a fost semnalat in comuna maramureseana Ardusat, intr-o comunitate de rromi. O familie din zona a cumparat un porc de la un consatean in preajma Craciunului si l-au sacrificat chiar in curtea acestuia. Carnea a fost transata si consumata treptat in perioada sarbatorilor, insa membrii familiei au inceput sa acuze dureri doar dupa Anul Nou. Patru dintre barbati au ajuns la inceputul saptamanii la Spitalul de Boli Infectioase, dupa ce au acuzat dureri musculare puternice si o stare generala de rau, iar dupa diagnosticarea lor s-a demarat o ancheta epidemiologica in Ardusat.
Medicul veterinar Zoe Zah, sef al Circumscriptiei Sanitar-Veterinare, a declarat ca s-a ridicat restul de carne gasit in gospodaria familiei, dar crede ca rezultatul analizelor va fi neconcludent pentru ca mostra era nerelevanta. Ea precizat ca a fost gasit doar un os si ca ar fi posibil ca trichinella sa nu poata fi depistata. ”A fost o infestatie slaba a porcului, pentru ca acesta a fost taiat de Craciun, iar de atunci membrii familiei au tot consumat din carnea lui. Probabil, pacientii internati au mancat mai mult. Daca infestatia ar fi fost mai puternica, primele simptome ale bolii ar fi trebuit sa apara dupa sapte zile”, a declarat medicul Zoe Zah. Carnea care nu a fost consumata trebuie confiscata si diustrusa in cazul aparitiei de cazuri de trichineloza.
Seful Circumscriptiei Sanitar-Veterinare a mai declarat ca ancheta epidemiologica este in curs. Ea a precizat ca persoana de la care a fost cumparat porcul a mai vandut alti cinci, dar ca din primele verificari pe teren nu au existat suspiciuni ca si aceia ar fi fost infestati. Colegii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Maramures au discutat cu proprietarul porcilor, precum si cu persoanele care au cumparat de la acesta, dar deocamdata nu exista indicii ca si celelalte animale ar fi fost infestate. Zoe Zah a explicat ca ”nu e o boala care sa se transmita de la porc la porc”. Ea a mai aratat ca s-a facut o deratizare in gospodarii, tinand cont ca boala se transmite prin intermediul rozatoarelor.
Crescatorul de la care a fost cumparat porcul infestat nu poate fi sanctionat, medicii precizand ca infestarea cu trichinella spiralis nu poate fi depistata decat dupa sacrificarea animalului, insa cumparatorii ar fi avut obligatia sa verifice carnea inainte de consum. Acestea sunt primele cazuri de trichineloza care se inregistreaza in Maramures de la inceputul anului.
Sursa: Meda Muntean