Organizaţiile neguvernamentale din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor ies în stradă sâmbătă, 19 octombrie 2019, la MARŞUL „ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANŢA FEMEILOR”.
– Evenimentul de anul acesta se va desfăşura sub sloganul „Credeţi-ne!”
– Organizatorii atrag atenţia asupra descurajării femeilor de a raporta violenţa din cauza inaccesibilităţii serviciilor şi a lipsei de încredere cu care sunt tratate
– Marşul va începe concomitent în patru oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi
Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor organizează în Bucureşti, începând cu ora 15.00, cea de-a cincea ediţie a Marşului „Împreună pentru siguranţa femeilor” pentru a-şi arăta solidaritatea cu femeile supravieţuitoare ale violenţei şi pentru a menţine presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor şi fetelor. Marşuri similare se vor desfăşura şi în alte trei mari oraşe din România – Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
În Bucureşti, marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Universităţii (Parcul Colţea) – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei şi va reuni atât reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor, precum şi persoane care doresc să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenţei de gen.
Evenimentul de anul acesta se va desfăşura sub sloganul „Credeţi-ne!”, aducând în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieşi din relaţiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărţuire sau viol. Au nevoie de încredere în forţele proprii, încredere că familia nu le va judeca şi nu le va acuza pe ele pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vor suferi repercusiuni, încredere că poliţiştii şi judecătorii le vor crede.
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014);
În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracţiuni din sfera violenţei domestice;
În prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecţie provizorii au fost emise de către poliţişti şi 3.520 ordine de protecţie emise de către instanţele de judecată;
Din 38.445 de fapte de violenţă în familie sesizate la poliţie în 2018, au ajuns în instanţă doar 3,5% adică 1.360 inculpaţi, în scădere faţă de anul 2017.
Mai mult decât atât, prin această acţiune, Reţeaua VIF îşi propune să semnaleze autorităţilor necesitatea finanţării programelor de prevenţie, conştientizare şi educaţie, a includerii în bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice şi neguvernamentale, necesare supravieţuitoarelor violenţei şi pentru adăposturile de urgenţă, importanţa formării continue a personalului din poliţie, medicină legală, servicii sociale pentru a putea interveni cât mai eficient în cazurile de violenţă împotriva femeilor.
„Suntem îngrijorate de lipsa accesibilităţii la servicii sociale publice oferite la nivel local în cazurile de violenţă împotriva femeilor. Serviciile publice nu sunt specifice pentru victimele violenţei domestice, cele existente nu sunt suficient promovate pentru a fi cunoscute, procedurile de acces sunt greoaie şi descurajante iar majoritatea adăposturilor nu pot primi femeile în regim de urgenţă.
Această stare de fapt, alături de lipsa acută de suport şi finanţări care periclitează activitatea serviciilor specializate, reduc accesul femeilor la ajutorul de care au nevoie pentru a scăpa de violenţă. Este necesar un efort comun, de cooperare şi consultare, astfel încât nevoile femeilor să fie prioritare în construirea bugetelor locale şi centrale, aşa cum prevede legea.”, a declarat Cristina Horia, directoare a Fundaţiei Sensiblu.
Organizaţiile membre ale Reţelei VIF consideră că identificarea şi tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie să fie o urgenţă pentru autorităţi, la fel şi înfiinţarea centrelor specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
„Condamnăm comportamentul unor poliţişti în relaţia cu femeile care reclamă agresiunile. Refuzul unor poliţişti de a înregistra plângerile femeilor, în mod special ale femeilor rome sau ale altor femei din grupuri vulnerabile şi atitudinea lor descurajantă atârnă greu în decizia femeilor de a merge mai departe pe drumul instituţional necesar eliberării din situaţia de violenţă sau de a se întoarce la agresor.”, a spus Andreea Rusu de la Centrul Filia.
Organizatoarele marşului „Împreună pentru siguranţa femeilor!” transmit un mesaj de solidarizare şi bărbaţilor şi invitaţia de a fi o forţă activă în oprirea violenţei împotriva femeilor şi fetelor. Responsabilitatea de a lua atitudine împotriva violenţei aparţine tuturor, nu doar femeilor!
Următoarele ambasade şi reprezentanţe ale instituţiilor internaţionale au semnat o declaraţie comună în sprijinul marşului: Albania, Argentina, Austria, Belgia, Canada, Chile, Croaţia, Cehia, Danemarca, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Peru, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
*** Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor este formată din 25 de organizaţii neguvernamentale şi are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violenţei de gen şi de a combate discriminarea de gen.
În ultimii ani, Reţeaua a susţinut semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul şi a participat în grupuri de lucru alături de reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului pentru propuneri de modificare a legislaţiei din România în acord cu prevederile acestei Convenţii.