Acesta este cel de-al 15-lea accident de munca inregistrat la Mittal Steel Galati de la inceputul anului. In primele sase luni ale anului trecut au fost 24 de accidente de munca.
Miercuri dimineata, la ora 8,15, la Oxigen 2, la Blocul de Separare a Fractiei de Aer, o echipa de patru lacatusi s-a apucat sa lucreze la cutia clapetelor de la capul rece. Pentru a ajunge in zona respectiva, urci la cota 9 metri si cobori apoi intr-o incapere care e ca o groapa. Instantaneu, hainele celor patru au luat foc, incaperea devenind un glob arzand la 3.000 de grade.
Sunt (deocamdata) trei ipoteze pentru a se explica accidentul, in conditiile in care in zona nu s-a sudat cu arcul electric si nici nu s-a inregistrat vreo explozie. Prima ar fi ca s-a produs o scanteie mecanica intre doua chei (muncitorii strangeau cu cheile suruburi). O ipoteza oarecum de luat in seama, datorita discutiilor dintre muncitori. A doua ar fi ca cineva a aprins o tigara, intrucat s-au gasit resturi dintr-o bricheta si o tigara intreaga. Si o a treia ipoteza, mult mai greu de realizat, ar fi declansarea scanteii arcului electric de la aprinderea becului.
Cum a ajuns insa oxigenul acolo e greu de aflat, cert este ca oxigenul e mai greu ca aerul si, foarte probabil, a creat o punga langa podeaua incaperii. La acest obiectiv lucra de mai mult timp o echipa de 11 lacatusi, iar pe parcurs, echipa s-a tot subtiat, ajungand la acesti patru oameni.
Accidentatii sunt Toni Ghirca (38 de ani), 22 de ani vechime la locul de munca, cu arsuri pe 90 la suta din suprafata corpului; Sandel Basa (38 de ani), vechime 18 ani, cu arsuri pe aproape 70 la suta din suprafata corpului; Liviu Bors (36 de ani), cu vechime de 18 ani, cu arsuri pe 50 la suta din suprafata corpului; Andone Cucu (37 de ani), cu arsuri pe suprafete mici (usor accidentat).
Legenda spune ca fabricile de oxigen de pe platforma siderurgica galateana, in cazul unei explozii, ar rade orasul Galati de pe fata pamantului, ca aceste fabrici sunt echivalentul unei bombe atomice cu o raza de actiune pe aproximativ 50 km. Aceasta fabrica este din tara si din Balcani.
Sursa: Aurel Stancu – cotidianul Viata Libera, Galati