Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se întâmplă în perioada 5 – 9 august, în 9 orașe din țară. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.
Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori care au fost motivați să găsească soluții inovative prin care experiența de învățare să rămână autentică, în același timp prioritizând siguranța și sănătatea participanților. Festivalul crede în educația făcută cu grijă și ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru și participanții individuali nu se vor mai întâlni cu toții la Alexandria ci vor primi în orașele lor capsulele IDEO IDEIS – 9 echipe formate din 2 traineri și un mentor. În plus, în fiecare oraș va exista o mini-redacție, formată din adolescenți, care va documenta întâlnirea comunității lor cu festivalul.
Toate întâlnirile se vor întâmpla în aer liber, respectând regulile de distanțare socială și tot setul de norme de protecție reglementat de autorități. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sunt pregătiți să mute activitățile în mediul online.
Astfel, în Baia Mare adolescenții se vor întâlni, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Sânziana Tarța, iar la Atelierele de Măiestrie (dans), cu Daniel Dragomir. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.
Sânziana Tarța e trainer la IDEO IDEIS chiar de dinainte să fie angajată a Teatrului Național Cluj-Napoca, unde lucrează din 2014 sub îndrumarea lui Bocsárdi László, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Tudor Lucanu și Ada Milea pentru spectacole precum Țiganiada (2018), Cel mai iubit dintre pământeni (2019), Chiritza în concert (2019). Daniel Dragomir este coregraf, performer și profesor ce activează în zona dansului contemporan. Conduce grupul independent Contemporary Creative Dreamer, cu care în anul 2015 a câștigat o invitație de a compune un spectacol cu Teatrul de Balet Sibiu. Onorând invitația, a compus în anul 2016 împreună cu aceștia lucrarea „Nu mai sunt eu”, un concept inspirat de lucrările lui Constantin Brâncuși.
Îndrăgitul actor Pavel Bartoș este mentorul care, timp de două zile, va inspira adolescenții din Baia Mare. Aceștia vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Pavel Bartoș poate fi văzut pe scena Teatrului Odeon din București, în spectacole precum Fugarii (r. Alexandru Dabija), Svejk (r. Alexandru Dabija), Family Affairs (r. Radu Afrim). A avut roluri și în producții cinematografice precum Jumătate de oraș face dragoste cu cealaltă jumătate (r. Florin Șerban, 2002), Martor Ocular (r. Costa Gavras, 2001), Callas Forever (r. Franco Zefirelli, 2002) și Cold Mountain (r. Anthony Minghella, 2003). Este cunoscut, de asemenea, pentru numeroase roluri în serialele de televiziune românești și ca prezentator al emisiunilor Vocea României și Românii au talent, iar anul trecut și-a făcut debutul regizoral prin scurtmetrajul Romanian Tradition.
În plus, departamentul de dezvoltare comunitară IDEO IDEIS, în parteneriat cu AIVImedia.hub și ASAP România, propune pentru ediția aniversară a Festivalului de Teatru Tânăr un program de jurnalism comunitar pentru adolescenți. Aproape 30 de tineri au fost selectați să facă parte din mini-redacțiile IDEO IDEIS care vor documenta povești din orașul lor la întâlnirea cu festivalul și vor redacta tradiționala gazetă COLAJ.
„Jurnalismul comunitar nu este neapărat o abordare răspândită la noi, însă există. Și pentru că IDEO IDEIS a fost mereu un festival tânăr, iar odată cu asimilarea tot mai profundă a ideii de dezvoltare comunitară, integrarea conceptului media.hub a părut firească. Dezvoltarea comunitară pornește de la vizibilitate, de la integrarea vocilor membrilor săi în peisajul general. Asta încercăm să facem anul acesta la COLAJ: avem voci tinere din cele 9 orașe implicate, care spun din poveștile comunității, așa cum le înțeleg ei. Facem COLAJ comunitar, practic. Aducem oamenii mai aproape de oameni în interiorul comunității.”, a declarat Iulia Dromereschi, fondatoarea programului AIVImedia.hub.
Toate detaliile despre evenimentele speciale, precum și programul complet al festivalului vor fi publicate curând.