Vezi VIDEO
Raportat la numarul de locuitori, Baia Mare ocupa locul I pe tara intr-un clasament nefericit al numarului de cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon inregistrate in orasele unde opereaza E.ON Gaz. In perioada 2007-2009, in Baia Mare, au fost 21 de cazuri de asfixii si intoxicatii cu monoxid de carbon, soldate cu 43 de victime si sase decese. Nu mai departe de ieri, 22 noiembrie, doua familii din Baia Mare au solicitat interventia medicilor, dupa ce li s-a facut rau brusc, din cauza gazului. Autoritatile si specialistii ii atentioneaza pe baimareni sa nu mai faca improvizatii la retelele de gaz si sa verifice periodic instalatiile de incalzire.
Incidentele de pe bulevardul Traian si strada Nufarului, din seara zilei de 22 noiembrie, cand sase copii si doua femei au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean, au pus pe jar atat autoritatile, cat si pe specialistii in domeniu. Acestia din urma atrag atentia ca improvizatiile la sistemele de incalzire sau verificarile facute dupa ureche la instalatiile de gaz sau cosurile de fum pot pune in pericol vietile celor care le folosesc.
“In primul rand, clientii trebuie sa stie un singur lucru. Centralele termice se pun in functiune de catre persoane autorizate, sa obtina autorizatie de la ISCIR. Nu au voie sa lucreze ei la centrala. Ei doar pot sa vada daca au presiune la apa, doar atat. Pentru celelalte probleme legate de gaz, trebuie sa cheme persoane autorizate”, a sfatuit Valentina Corpos, dispecer sef la un service de centrale termice din Baia Mare.
Autorizatiile de functionare se obtin de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) si se reinnoiesc o data la doi ani, cu toate ca durata de viata a aparatelor este de zece ani. Specialistii sunt singurii in masura sa decida cum trebuie pozitionate conductele si cum trebuie realizata etansarea. Intocmirea unui proiect pentru reteaua de gaz valoreaza aproximativ 150 lei, in vreme ce o autorizatie ISCIR costa in jur de 100 lei. Desi costurile nu sunt enorme, puterea scazuta de cumparare a baimarenilor ii impinge de multe ori sa renunte la aceste servicii si sa ramana in ilegalitate.
Specialistii le recomanda celor care vor sa achizitioneze o centrala termica sa investeasca in una performanta, prevazuta cu sistem de evacuare fortata. Astfel de microcentrale sunt mai eficiente in eliminarea gazelor.
“In cazul centralelor termice cu evacuare fortata, clientul trebuie sa stie ca detin un kit care are rolul de a trage aerul de afara si de a elimina gazele arse. Celelalte centrale, cu racordare la cos, sunt mai riscante. Este posibil ca acest cos sa nu functioneze cum trebuie”, a mai spus Valentina Corpos.
In urma incidentelor de aseara, reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au autosesizat, facand un apel la cetateni sa isi verifice instalatiile interioare de utilizare a gazelor naturale, in vederea remedierii unor eventuale defectiuni.
“In scopul prevenirii si inlaturarii unor eventuale deficiente, este bine ca populatia sa se conformeze si sa efectueze periodic verificari si revizii la instalatiile de incalzire din locuinte. La verificare este important sa solicitati persoanelor autorizate sau angajatilor din societatile comerciale specializate in retele de distributie de gaz metan si echipamente de incalzire sa controleze tirajului cosurilor si al canalelor de evacuare a gazelor arse si sa verifice, cu atentie, daca cosul de fum este degajat la interior de obiecte straine sau nu este infundat”, a aratat prefectul Sandu Pocol.
Sursa: Catalin Tineghe