Partidul Democrat-Liberal (PD-L), infiintat in urma comasarii prin absorbtie a Partidului Democrat (PD) cu Partidul Liberal Democrat (PLD), este oficial inscris la Tribunalul Bucuresti. Instanta a admis modificarea numelui PD in PD-L si inregistrarea protocolului de comasare prin absorbtie intre PD-L si PLD. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a dispus radierea din Registrul partidelor politice a Partidului Liberal Democrat. Decizia nu este definitiva, putand fi contestata in termen de cinci zile.
Anterior, judecatorii au respins mai multe cereri de interventie in dosar inaintate de trei membri ai filialei sectorului 3 Bucuresti a PLD, care sustineau ca nu au fost lasati sa voteze la congresul de constituire a noului partid, un membru al PD, precum si de Partidul Solidaritatii Sociale pentru Sanse Egale si o Societate mai Buna.
Instanta a respins cererile de interventie, aratand ca legea fundamentala a statului roman prevede dreptul de vot doar in cazul alegerii presedintelui, a membrilor Parlamentului si a autoritatilor locale si nu in interiorul partidelor. In plus, judecatorii au decis ca filiala PLD si Partidul Solidaritatii Sociale nu au personalitate juridica.
In decembrie 2007, democratii au hotarat crearea noului partid – PD-L – cu 52 de voturi pentru, doua abtineri si doua impotriva, in timp ce in cazul PLD voturile au fost 68 pentru si trei impotriva.
Conform Statutului PD-L, alegerile interne vor avea loc cel tarziu la sase luni dupa alegerile prezidentiale din 2009, pana atunci conducerea interimara functionand pe doua paliere, doua Birouri Permanente Nationale – unul in formula redusa, stabilita pe baza raportului 6/4, care se va intruni saptamanal, si unul in formula largita, care cuprinde conducerile actuale ale ambelor formatiuni politice, comasate.
Sursa: Rompres