Senatorul independent afiliat PDL Iulian Urban a declarat, joi, ca legea de modificare Legii referendumului, adoptata de Senat, va fi contestata la Curtea Constitutionala si ca deja s-au stans semnaturi in acest sens.
„Referitor la Legea referendumului, deja s-au strans semnaturile, o sa se mearga la Curtea Constitutionala. Urmeaza sa vedem daca Curtea Constitutionala va considera daca se incadreaza in limitele de constitutionalitate”, a spus Urban.
Potrivit proiectului, demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
„In viata si in politica trebuie sa ai grija groapa cui o sapi, ca este posibil sa cazi tu in ea, astfel incat, din punctul meu de vedere, atat timp cat data trecuta aceasta lege privind referendumul a trecut si au fost foarte multi si de la ei care au votat, trebuie sa se gandeasca foarte bine, mai ales ca iata ce se intampla, pana la urma roata politica, a vietii si a justitiei se invarte”, a atentionat Urban.
El a mentionat ca ramane de vazut daca si cum va intelege actuala putere sa foloseasca aceasta arma in tactica de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
„S-ar putea, la un moment dat, peste doi-trei ani de zile, sa fie folosita intr-un sens invers, impotriva unui presedinte pe care il va da probabil tarii USL, ramane de vazut”, a mai spus Urban.
Plenul Senatului a adoptat, joi, modificarea la legea referendumului, prin care presedintele Romaniei va putea fi demis cu votul a jumatate plus unul din cei care se prezinta la referendum, fata de prevederea actuala, privind suspendarea cu votul a jumatate plus unul din cetatenii cu drept de vot.
Propunerea de modificare a Legii referendumului a fost adoptata de plenul Senatului cu 75 de voturi „pentru”, 7 voturi „impotriva” si 3 abtineri.
Adoptarea propunerii a fost primita cu aplauze de plen. Legea a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata, decizia finala in acest caz urmand sa fie luata in Camera Deputatilor.
Propunerea legislativa semnata de senatorul PSD Georgica Severin si senatorul PNL Cornel Pieptea modifica in Legea referendumului conditia care trebuie indeplinita pentru ca seful statului sa poata fi demis prin referendum.
Astfel, presedintele ar putea fi demis daca in favoarea acestei propuneri s-ar inregistra jumatate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de conditia aflata in prezent in vigoare, anume aceea ca in favoarea demiterii sa se exprime jumatate plus unul din cetatenii cu drept de vot.
Raportul la acest act normativ a fost aprobat luni in Comisia juridica.
Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat, luni, sedinta de plen pentru a acorda o pauza de consultare intre liderii de grupuri, dupa ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii referendumului, stabilindu-se ca legea sa intre in plenul de joi.
Sursa: Mediafax