Infracţiunea silvică a fost descoperită în timpul patrulărilor şi nu este singura dată în vileag de către jandarmi. ”Cercetările sunt în curs de desfăşurare. Tocmai de aceea, deocamdată, nu putem furniza detalii cu privire la acest caz”, a precizat lt. Mihai Haiduc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Maramureş.
Furturile de lemn din pădurile maramureşene sunt frecvente, iar reţelele create în timp au ajuns să funcţioneze ca un ceas elveţian. Grupurile care devastează pădurile au oameni plătiţi pentru a supraveghea toate mişcările jandarmilor. Patrulele sunt urmărite pas cu pas, iar când pericolul este aproape, hoţii sunt avertizaţi telefonic să părăsească locul faptei. Jandarmii au precizat că un hoţ prins lângă arborele doborât a fost sunat, iar acesta a replicat mucalit: ”Bine, mă, acuma mă suni când ăştia m-au prins!”
Direcţia Silvică Maramureş şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, împreună cu jandarmii maramureşeni au efectuat în luna august 30 de acţiuni de control. Acţiunile s-au soldat cu aplicarea a 34 de amenzi în valoare de 169 milioane lei.
Jandarmii au constatat 20 de infracţiuni de tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori, fiind prinşi 22 de hoţi de lemn. Prejudiciul a fost evaluat la 132 milioane de lei
Sursa: Vasile Dale