Vezi VIDEO
Criza financiara e resimtita tot mai mult de maramuresenii aflati peste hotare. Spania, o tara care le-a asigurat venituri consistente romanilor dornici sa munceasca din greu, impune tot mai multe restrictii in privinta angajarilor iar numarul persoanelor straine fortate sa iasa pe somaj e in crestere de la o luna la alta. Autoritatile judetene din domeniul plasarii fortei de munca spun ca, fata de anul trecut, s-a dublat numarul celor care au solicitat documente pentru obtinerea indemnizatiei de somaj in acest stat, in timp ce solicitarile pentru prelungirea somajului s-au triplat.
Ofertele de angajare sunt si ele in scadere in Spania inca de anul trecut. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures au remarcat ca de foarte muta vreme angajatorii din aceasta tara nu au mai pus la dispozitia romanilor posturi prin reteaua europeana “Eures”.
„Romanii in general prefera sa lucreze in Italia, Spania, dar aceste locuri de munca nu au fost oferite anul acesta si nici anul trecut. In 2012 au inceput sa scada”, a aratat directorul executiv Oana Osanu.
Conform datelor Eurostat, la finele lunii mai a.c., in Spania se inregistra o rata a somajului de 24,6 %. Intre cei care primesc bani din bugetul acestui stat, odata cu pierderea locurilor de munca, se numara tot mai multi maramureseni. Acestia figureaza si in evidentele AJOFM, pentru ca sunt obligati sa obtina din tara o serie de acte in vederea ajutorului de somaj.
„Anul acesta am avut 46 cereri pentru formularele 301, respectiv pe stagiile de cotizare realizate in Romania, iar pentru formularul 302 au fost 93 de formulare fata de anul trecut, cand am avut 34. Aici se vede o crestere foarte mare, ceea ce inseamna ca multi romani de acolo au ajuns in situatia de somaj”, a declarat Oana Osanu.
Conform oficialilor AJOFM, cele mai multe solicitari pentru somaj in Spania au fost inregistrate in localitati din Maramuresul istoric. Indemnizatiile acordate in strainatate pentru cei care raman fara loc de munca ajung la cateva sute de euro lunar, in functie de vechime si de domeniul de specializare al fiecarei persoane.
Sursa: Camelia Tocaci