La patru ani de la incendiul din clubul Colectiv, mii de persoane au participat, miercuri seara, la un marș pentru comemorarea celor 65 de persoane care și-au pierdut viața. Pe un banner de câțiva metri, oamenii au cerut „capul lui Arafat”.
Au trecut patru ani de la tragedia care a îndoliat o țară întreagă. Pe 30 octombrie 2015, sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.
În jurul orei 22:30, un foc de artificii ce părea a fi banal a strârnit haos. În doar câteva secunde, întreaga izolație din interiorul clădirii a luat foc, iar persoanele aflate înăuntru s-au îmbulzit spre singura ușă de ieșire pentru a scăpa din flăcări. Mulți nu au reușit să iasă, potrivit Observator.TV.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la 11 spitale din Bucureşti.
A fost o seară rece și ploioasă în București, însă mii de persoane s-au adunat începând cu ora 18.30, în Parcul Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, pentru a participa la manifestarea comemorativă. Marșul a continuat pe traseul Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversând intersecţia Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Şerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piaţa Bucur.
Pe un banner de câțiva metri, înălțat de șase persoane, era adresat un mesaj pentru Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Capul lui Arafat vrem!
Ajunşi în faţa fostului club Colectiv, oamenii au aprins candele și lumânări, iar unii dintre ei au început să se roage. Între participanţii la marş s-au aflat şi supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi familii ale celor care şi-au pierdut viaţa atunci.
Imagini cutremurătoare au reaprins, săptămâna trecută, scandalul Colectiv, cea mai mare tragedie din istoria recentă a României.
Filmarea realizată de un pompier a fost ţinută într-un sertar până acum, adică patru ani fără şase zile. Nici măcar procurorii nu au ştiut de înregistrare.
Sunt 20 de minute care surprind agonia teribilă a victimelor, dar şi intervenţia autorităţilor. În timp ce tinerii răniţi sunt căraţi pe braţe de alţi oameni, zeci de pompieri urmăresc de pe margine scenele dramatice.
In opinea mea astea sunt crime comise cu premeditare in banda organizata in care Guvernu+(Autoritatile) si Mafia Italiana sunt implicate…..este o tara distrussa de catre Mafia Italiana si nimeni no o vede