La sfârşitul lunii martie, după un tur memorial în Satu Mare şi Seini, o delegaţie a Academiei Olimpice Maghiare a participat la o conferinţă organizată la Complexul Borşa, unde în urmă cu şapte decenii şi jumătate s-a propus organizarea unei olimpiade de iarnă. Deşi visul olimpiadei de iarnă, din cauza războiului, nu a devenit realitate, iniţiatorii au fost foarte aproape de acest deziderat.
Delegaţia din ţara vecină, condusă de către Győr Béla, secretarul general al Academiei Olimpice Maghiare, preşedintele Subcomisiei Memoriale şi de Tradiţii a Academiei, a depus la Satu Mare coroană la mormântul scrimerului şi antrenorului de scrimă Sándor Csipler, fondatorul şcolii de scrimă sătmărene şi la locul de veci al olimpicului la călărie Lőrincz Jankovics. Totodatő, oaspeţii au vizitat şi şcoala de scrimă din Satu Mare, înfiinţată de către Csipler.
Apoi, la Seini, membrii delegaţiei au vizitat şcoala cu predare în limba maghiară, după care s-au deplasat la casa în care s-a născut şi a copilărit marele scrimer dr. Béla Bay, supranumit de către presa de specialitate a vremii ”apostolul scrimei”, respectiv “maestrul sabiei”, unde viceprimarul localităţii, Octavian Bodea a prezentat oaspeţilor stadiul în care se află demersurile privind reabilitarea clădirii monument istoric, reabilitare ce va fi făcută în cadrul unui proiect în oglindă, împreună cu localitatea Calus din Ucraina.
Din delegaţie a fãcut parte şi olimpicul dr. Jenő Kamuti, Sportivul Naţiunii, preşedintele Comisiei Internaţionale de Fair Play Sportiv, deţinătorul a numeroase medalii şi distincţii, pentru care dr. Béla Bay a fost nu doar antrenorul care l-a ajutat să obţină, printre altele, medalii la nu mai puţin de cinci olimpiade, ci şi un tată spiritual. Vizibil impresionat de istoria locului, fostul sportiv a împărtăşit cu cei prezenţi momente hazlii sau mai puţin hazlii din viaţa lui, pe care le-a trăit alături de Bay.
La Complexul Borşa, delegaţia a fost întâmpinată de către coordonatorul conferinţei, cercetătorul dr. András Killyéni, autorul volumului “Olimpiai álom a Radnai-havasokban” (“Visul unei olimpiade în Munţii Rodnei”), editat în mai multe limbi.
Între anii 1940-1944, statul maghiar a construit la Borşa un şant pentru sărituri la schii şi s-au făcut şi alte investiţii importante, pentru a putea candida ca organizator al Jocurilor Olimpice de iarnă din anul 1948. Şanţul, la vremea respectivă, a fost cel mai mare şant de acest fel. Din păcate, războiul a pus capăt acestor demersuri măreţe.
Pe lângă delegaţia Academiei Olimpice Maghiare, la conferinţă a fost prezent şi consulul Ungariei, Sándor Csige. De asemenea, au fost prezenţi şi renumiţi istorici ai sportului din tară şi străinătate.
La Borşa, delegaţia a fost întâmpinată şi de către primarul oraşului-gazdă, Ion Sorin Timiş, care a prezentat oaspeţilor aspecte din trecutul, prezentul şi viitorul localităţii.
Participanţii conferinţei au vizionat mesajul video al preşedintelui Comitetului Olimpic Maghiar, Krisztián Kulcsár, după care au urmat luările de cuvânt. Dr. Jenő Kamuti a vorbit despre fair playul sportiv, dr. Zsuzsanna Bukta despre apariţia curlingului ca sport şi participarea acestuia la olimpiade, dr. Lajos Szabó despre încercările Budapestei de a organiza olimpiadă, dr. Katalin Szikora despre istoria olimpiadelor, dr. Pál Hencsei despre olimpicii ardeleni, dr. András Killyéni despre Borşa de acum 75 de ani, András Csíki despre hocheiul de la poalele Munţilor Harghitei, iar Zoltán Török despre culisele unei poveşti de succes din Ardeal.
Delegaţia, care a fost cazată la Pensiunea Ursu a soţilor seinieni Bak Menyhárt, a participat şi la o scurtă excursie în Munţii Rodnei.