Cazul bratarilor dacice furate din situri arheologice, la a caror recuperare a participat si Inspectoratul Politiei de Frontiera Maramures, este departe de a fi inchis. Desi vineri 12 hunedoreni au fost condamnati in acest dosar, sentinta poate fi oricand atacata la Curtea de Apel.
Vineri, 18 decembrie, 12 persoane au fost condamnate de Tribunalul din Hunedoara in celebrul dosar „Bratarile dacice”. Pedepsele primite de cei 12 hunedoreni variaza intre 7 si 12 ani de puscarie si interzicerea unor drepturi. Sentinta nu este una definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Alba Iulia.
Traficantul Calin Ciota, in capcana politistilor maramureseni
In dosarul ”Bratarilor dacice”, in judecata au fost trimise, in anul 2006, un numar de 13 persoane care ar fi descoperit 15 bratari dacice din aur (in greutate de aproximativ 20 kilograme) si pe care le-ar fi traficat pe piata neagra, in strainatate. Politistii de frontiera din Maramures au reusit sa prinda in flagrant, in luna iulie 2007, o persoana, Calin Ciota (40 de ani in momentul prinderii, n.r.), care a vrut sa vanda o bratara cu suma de 110.000 euro unei persoane din Ucraina (politist sub acoperire, n.r.).
Conform anchetatorilor, acesta facea parte dintr-o retea infractionala cu caracter de criminalitate organizata care efectua sapaturi si detectii neautorizate in siturile arheologice clasate ca monumente istorice ale rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei. In 19 decembrie 2007, instanta din Maramures l-a condamnat pe Calin Ciota la 4 ani de inchisoare. Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Cluj, care la 15 februarie 2008 a mentinut sentinta pronuntata de Tribunalul Maramures. Apoi, sentinta a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cu toate ca era martor in dosarul „Aurul Dacic”, Calin Ciota a refuzat sa depuna marturie dupa ce a fost condamnat in dosarul incercarii de a vinde bratara din aur in iulie 2007. „Am fost inculpat intr-un alt dosar ce a avut ca obiect o bratara dacica. Mi se pare nefondat sa fiu citat ca martor”, a spus Ciota in luna aprilie a anului 2009.
Sentintele date in lotul “Aurul Dacic”
-Iulian Ceia, considerat capul gruparii infractionale -12 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi)
-Mugur Niu Nedelcu – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Popa Florin Sorin – decedat – procurorul a solicitat scoaterea de sub urmarirea penala
-David Magda – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Mihai Zerkula – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Ciprian Hidisan – 11 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Florin Ioan Nistor – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Ion Nedelcu – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Adrian Marcel Nistor – 10 ani de puscarie si 4 ani interzicerea unor drepturi
-Ioan Petru Groza – 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi
-Alberto Ioan Deak -7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi
-Ileana Vasinca – 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi
-Ioan Vasinca -achitat, la inceperea urmaririi penale era minor
Din aceste pedepse se scade perioada de arest preventiv.
Totodata, magistratii au decis ca opt dintre inculpati sa achite Ministerului Culturii si Cultelor echivalentul in lei al sumei de 1.500.000 euro, drept despagubiri. Sentinta nu este definitiva si ea poate fi atacata la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpatii sunt liberi, asta pana cand sentinta va fi definivita si irevocabila.
Bratarile au constatat statul roman circa 6,6 milioane euro
Cele 12 bratari recuperate, dintr-un total de 15 care se banuieste ca ar fi fost descoperite de gruparea infractionala, se afla in acest moment in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei. Judecarea acestui dosar a fost una anevoioasa si s-a intins pe o durata de patru ani. Recuperarea bratarilor ar fi costatat statul roman circa 6,6 milioane de euro.
Au fost citate pentru marturi zeci de persoane, printre care si expertul german Barbara Deppert Lippitz, cea care a facut parte din comisiile care s-au pronuntat cu privire la autenticitatea bratarilor. Declaratie a dat si fostul sef al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, Adriana Pescaru.
De altfel, la ultima infatisare in dosar care a avut loc in 20 noiembrie 2009, procurorul care instrumenteaza cazul a cerut pedeapsa maxima pentru cele 12 persoane (Popa Florin Sorin, cea de-a 13-a persoana inculpata, a decedat pe parcursul judecarii cazului, n.r.). In dosar au fost vehiculate si numele fostului consilier prezidential Dan Iosif, cel al senatorului Ioan Talpes si al fostului deputat PSD, Gabriel Bivolaru.
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale