Vezi VIDEO
Mai bine de jumatate dintre persoanele cu varsta pana in 35 de ani care sunt inchise la Penitenciarul din Baia Mare sunt recidiviste, conform datelor oficiale. Numerosi tineri care ajung sa execute o pedeapsa privativa de libertate se reintorc dupa gratii, acesta fiind un fenomen intalnit atat la nivel national, cat si in alte tari. Specialistii care lucreaza cu tinerii din inchisori sustin ca daca in cazul unor persoane privarea de libertate este o forma de coercitie care ii aduce pe drumul cel bun, pentru indivizii predispusi sa faca lucruri rele, pedeapsa primita ii poate transforma in adevarati maestri in domeniul infractional.
Specialistii din cadrul penitenciarelor incearca sa ii ajute pe cei inchisi, prin programe de reabilitare si reintegrare sociala, insa de multe ori acestea nu au niciun efect, iar cei ce au comis infractiuni revin la vechile obiceiuri. Astfel, sute de tineri se reintorc dupa gratii, la scurt timp dupa ce au fost eliberati.
„La nivelul Penitenciarului Baia Mare, au fost identificati 338 de detinuti care au varsta de pana in 35 de ani, din efectivul total de 605. Dintre acestia, 185 sunt recidivisti. Aceasta categorie de detinuti este inclusa intr-un program special de asistenta sociala, program de dezvoltare a abilitatilor decizionale in situatii de risc infractional, denumit «Decizii mai bune», program ce are ca obiectiv intelegerea actului decizional, dezvoltarea abilitatilor de evaluare a alternativelor in situatii cu potential infractional, precum si intelegerea consecintelor deciziilor luate”, a precizat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare, Andreea Netedu.
Psihologii care lucreaza cu tinerii din centre de reabilitare si din puscarii arata ca aceste cifre nu sunt intamplatoare. In viziunea lor, totul tine de educatie si de inclinatiile fiecarei persoane, astfel ca daca in cazul unora timpul petrecut dupa gratii este un bun prilej sa isi indrepte viata, in alte situatii penitenciarul poate deveni locul unde se vor perfectiona in producerea unor alte fapte antisociale.
„Acesti tineri, cand intra in puscarie, se lovesc si au sanse unii sa beneficieze de programe educationale generoase, bune, dar puscaria intotdeauna este si o «academie a raului». A intrat cu un cuantum de rau sa zicem de nota 5, in puscarie se va specializa si va deveni un hot de cariera. Este nota trista a puscariilor si de la noi, si din alta parte”, a aratat psihologul Mihai Iosif.
Conform unui sondaj realizat in urma cu doi ani de Administratia Nationala a Penitenciarelor, intre 60 si 80% dintre detinutii din toate inchisorile din Romania revin in penitenciar, mai devreme sau mai tarziu.
Sursa: Gabriela Kuhajda