Consiliul de Securitate al ONU se reuneste, miercuri, sub presedintia lui Barack Obama pentru a examina modalitatile de lupta impotriva recrutarii de islamisti straini in Siria si Irak, relateaza AFP, prezentand principalele masuri adoptate deja la nivel international.
ONU
Consiliul de Securitate a adoptat la 15 august o rezolutie coercitiva care cere dizolvarea imediata a gruparii Stat Islamic (SI), a frontului Al-Nusra si a altor formatiuni legate de Al-Qaida, si i-a amenintat cu sanctiuni pe cei care ajuta aceste grupari sa recruteze sau sa se finanteze. Toate tarile membre sunt chemate sa ia masuri „pentru limitarea fluxului de combatanti teroristi straini” si schimburile comerciale directe sau indirecte cu islamistii sunt condamnate. ONU adauga sase nume pe lista sa neagra cu persoane sau grupari jihadiste.
TARILE OCCIDENTALE
Australia anunta, la 18 septembrie, ca a dejucat proiecte ale SI impotriva liderilor sai si ca a arestat 15 persoane in cadrul unei operatiuni care a implicat peste 800 de politisti, cea mai mare de acest tip organizata vreodata in aceasta tara.
Parisul adopta la 23 aprilie un plan „antijihad” si anunta periodic dejucarea unor proiecte de plecare sau destructurare a filierelor de recrutare. Islamistul francez Medhi Nemmouche, suspectat de atentatul impotriva Muzeului evreiesc din Bruxelles la 24 mai (soldat cu patru morti), este arestat la Marsilia la 30 mai. Deputatii voteaza la 18 septembrie consolidarea arsenalului antiterorist (interdictia de iesire din teritoriu pentru a opri candidatii jihadisti, posibilitatea de a bloca site-urile de Internet).
Berlinul interzice la 12 septembrie, „cu efect imediat”, orice activitate de sustinere, recrutare si propaganda pentru SI pe teritoriul sau, in special insemnele si simbolurile gruparii in reuniunile publice sau pe retelele de socializare.
Londra anunta la 1 septembrie un proiect de noi masuri precum confiscarea la frontiere a pasapoartelor cetatenilor suspecti, sporirea controlului miscarilor suspectilor in tara, chiar interdictii de zbor pentru a impiedica intoarcerea jihadistilor pe teritoriul britanic.
Haga anunta la 29 august ca vrea sa le retraga pasapoartele olandeze islamistilor cu dubla nationalitate, chiar daca acestia nu au fost declarati vinovati de vreo infractiune.
Spania, care a destructurat mai multe retele de recrutare intre care una condusa de un fost detinut la Guantanamo (16 iunie), anunta la 4 august arestarea a doi candidati la jihad, intre care o minora.
In Belgia, justitia ordona la 13 iunie judecarea a 46 de membri ai Sharia4Belgium (dintre care doar opt se afla pe teritoriul sau), o grupare acuzata de recrutarea islamistilor.
Turcia anunta la 23 septembrie ca a reperat si expulzat peste 1.000 de combatanti straini din 75 de tari.
TARILE ARABE
La Riyad, un decret regal (3 februarie) prevede pana la 20 de ani de inchisoare pentru participarea la lupte in strainatate si apartenenta la „grupari teroriste” a caror sustinere sau promovare sunt pedepsite. Gruparile islamiste sunt clasate drept „organizatii teroriste” la 7 martie, sauditii care lupta in strainatate au la dispozitie 15 zile pentru a se intoarce, sub pedeapsa urmaririi lor in justitie. Justitia isi multiplica verdictele dure impotriva jihadistilor.
In Kuwait, arestarea lui Hajjaj al-Ajmi, presupus colector de fonduri pentru Al-Nusra, grupare al carei nume tocmai a fost adaugat pe lista neagra a ONU, este anuntata la 20 august apoi, la 18 septembrie, tara anunta arestarea mai multor presupusi membri ai SI, intre care sauditi, si supravegherea altor 134.
Amman anunta la 21 septembrie arestarea a 11 membri ai SI acuzati de pregatirea unor atentate in regat.
Marocul se pregateste sa isi consolideze legislatia antiterorista cu pedepse de pana la 15 ani de inchisoare.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Mediafax