Sfantul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucurestiului este sarbatorit in 27 octombrie. In aceste zile, mii de pelerini isi indreapta pasii inspre capitala, pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie Basarabov care sunt pastrate de sute de ani in Catedrala Patriarhala.
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut in Basarabi, un sat din Bulgaria, in secolul al XIII-lea. A intrat de tanar intr-o manastire prezenta intr-o pestera apropiata locurilor natale. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie. Acesteia i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-a promis vindecare daca parintii ei ii vor scoate trupul din apa.
Parintii merg la locul indicat in vis, langa raul Lom si gasesc trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre. Moastele Sfantului Dimitrie au fost asezate in biserica din Basarabi. Au ramas aici pana in anul 1774, cand generalul rus Petru Saltacov le daruieste lui Hagi Dimitrie, un negustor de origine macedoromana. Moastele au fost asezate cu cinste in actuala Catedrala patriarhala din Bucuresti, pe 13 iulie 1774, sub pastorirea mitropolitului Grigorie al II-lea, in timpul ocupatiei rusesti a Tarii Romanesti.
Sfantul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucurestilor in anul 1792, in vremea mitropolitului Filaret al II-lea. Datorita cinstirii sale, patriarhul Justinian Marina propune Sfantului Sinod generalizarea cultului sau in Biserica Ortodoxa Romana. Proclamarea canonizarii Sfantului Dimitrie a avut loc in 1955 si a primit ca zi de praznuire data de 27 octombrie.
Sursa: Camelia Tocaci