Maramuresenii au ocazia sa mearga in pelerinaj la mormantul parintelui Arsenie Boca, la implinirea a 20 de ani de la trecerea la Domnul a acestuia. Pelerinajul la mormantul ,,Sfantului Ardealului”, asa cum este numit parintele Arsenie Boca, va avea loc din zilele de 27 – 28 noiembrie. Traseul include si alte locuri de spiritualitate din tara, precum manastirile Nicula, Ramet, Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia si Biserica Eroilor din Aiud.
Considerat a fi ,,Sfantul Ardealului”, parintele Arsenie Boca este pentru multi un reper in viata morala si spirituala. Mormantul acestuia de la Manastirea Prislop este unul din importantele locuri de pelerinaj, unde se perinda numerosi credinciosi care l-au cunoscut pe parintele Arsenie Boca in realitate sau doar din scrierile sale.
Avand in vedere ca in 28 noiembrie se implinesc 20 de ani de la trecerea la Domnul a marelui duhovnic, maramuresenii vor avea ocazia sa porneasca pe urmele parintelui Arsenie Boca, ajungand la Manastirea Prislop. Aici parintele Arsenie Boca a fost o perioada staret si duhovnic. Si tot aici se afla mormantul parintelui Boca.
Pelerinajul va incepe in 27 noiembrie, cu plecarea din Baia Mare la ora 6.00. Pelerinii se vor opri in drumul lor si la Manastirile Nicula, Dumbrava, Ramet. In 28 noiembrie, acestia vor participa la Sfanta Liturghie si la Parastasul in memoria parintelui Arsenie Boca. In aceeasi zi, credinciosii se vor intoarce spre Baia Mare, avand ocazia sa se inchine si in Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia si la Biserica Eroilor din Aiud.
Costul pelerinajului este de 130 de lei. Cei care doresc sa participe la acest eveniment se pot inscrie din timp la „Casa Cartii” de langa bisericuta de lemn “Sfantul Iosif Marturisitorul” de langa Liceul 6 sau la unul din numerele de telefon: 0724-291384 ; 0744-496656, persoana de contact Nicu Giurgiu.
Parintele Arsenie Boca s-a nascut in 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara, iar la botez a primit numele de Zian. Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, in 1939, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.
Imediat dupa instaurarea regimului comunist, Parintele Arsenie a intrat in vizorul Securitatii, fiind arestat pentru prima oara in 1948, sub pretext ca i-ar fi ajutat crestineste pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. in ultima parte a vietii avea sa se lege mult de doua locuri: Draganescu – unde a pictat biserica timp de 15 ani, incepand din 1968 – si Sinaia, unde, din 1969, si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde obisnuia sa se retraga tot mai des si unde a si inchis ochii, la 28 noiembrie 1989. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989.
Sursa: Camelia Tocaci