Maramuresenii care doresc sa il conduca pe ultimul drum pe parintele arhimandrit Teofil Paraian au ocazia sa mearga in pelerinaj. Plecarea spre Sambata de Sus se va face astazi, 30 octombrie, la ora 23.00. Preotul Teofil Paraian, considerat a fi unul dintre marii duhovnici ai Romaniei a trecut la cele vesnice joi dimineata, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.
Credinciosii au ocazia sa mearga in pelerinaj la manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus pentru a asista la inmormantarea marelui duhovnic, Teofil Paraian. Plecarea din Baia Mare se va face astazi, 30 octombrie la ora 23.00. Cei interesati de pelerinaj, se pot inscrie la numarul de telefon 0744.496.656, persoana de contact fiind Nicolae Giurgiu.
Pelerinii vor putea asista sambata, 31 octombrie, la Sfanta Liturghie si la slujba de inmormantare ce se va oficia la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.
Parintele Arhimandrit Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus a trecut la cele vesnice in noaptea de miercuri spre joi, la ora 1,45 la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. Dupa o suferinta de cateva luni, parintele Teofil Paraian s-a mutat din aceasta viata la varsta de 80 de ani, pe care ii implinise in acest an, la 3 martie.
Desi nevazator din nastere, parintele a fost ,,un om al bucuriei, batran frumos, duhovnic odihnitor de oameni, echilibrat, realist, cu zambetul mereu pe chip”. Parintele Teofil Paraian ,,a fost un ziditor de suflete si a renascut pe multi la viata duhovniceasca in Hristos si in Biserica prin predicile, conferintele sau indrumarile sfintiei sale”.
Parintele s-a nascut la 3 martie 1929, intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan si fiind primul dintre cei patru frati. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care a urmat cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, si ulterior la Timisoara. In perioada in care a urmat cursurile liceale la Timisoara l-a cunoscut pe parintele Arsenie Boca, de la care a deprins rugaciunea mintii.
In 1 aprilie 1953, a hotarat sa intre in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, iar dupa patru luni a fost calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si a primit numele de Teofil, cuvant provenit din limba greaca ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. In anul 1986, parintele Teofila fost hirotesit protesinghel, iar in anul 1988, arhimandrit.
Din anul 1992, parintele a inceput sa raspunda invitatilor din tara si sa participe in aproape toate orasele importante din Romania (inclusiv in Baia Mare) la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in perioada Postului Craciunului.
Sursa: Camelia Tocaci