Vezi VIDEO
Mii de pelerini isi indreapta pasii in aceste zile pentru a o cinsti pe “Imparateasa cerurilor si a pamantului” la manastirile care au hramul inchinat Adormirii Maicii Domnului. In Maramures sunt doua locasuri de cult care isi vor sarbatori, in 15 august, hramul. Este vorba despre doua manastiri cu traditie si care aduna an de an, numerosi credinciosi veniti din toate colturile tarii pentru a lua parte la slujbele savarsite in cinstea praznicului imparatesc al Adormirii Maicii Domnului.
“O, Maicuta Sfanta, te rugam fierbinte sa ne-asculti de-a pururi marea rugaminte”. Cu acest gand vin in aceste zile pelerinii la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia care isi va sarbatori sambata, 15 august, hramul inchinat Adormirii Maicii Domnului. Cu mic, cu mare, credinciosii vin in numar ridicat inca din ajunul sarbatorii. Pentru cei veniti din toate colturile tarii nu conteaza oboseala si nici nevointa pe care o fac in aceste zile pentru ca oamenii sunt incredintati ca nicio jertfa facuta de ei nu poate atinge sacrificiul pe care l-a facut Maica Domnului pentru intreaga omenire si nu pot acoperi dragostea si mila cu care Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu ne inconjoara in permanenta.
“Inca de astazi, joi, 13 august au inceput sa vina pelerini la Manastirea Sfanta Ana din Rohia. La ora 12.00 a fost scoasa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Paraclisul Sfantul Ierarh Nicolae in pridvorul Bisericii Mari unde va sta pana duminica, dupa slujba spre inchinarea credinciosilor. Au inceput sa vina pelerini inca de astazi, dar cei mai multi vor veni in ajun, vineri, in ajunul sarbatorii”, a spus egumenul Manastirii “Sfanta Ana” Rohia, parintele arhimandrit, Macarie Motogna.
La Rohia, slujbele incep inca din ajunul sarbatorii, de la ora 18.00 cand va fi savarsita Vecernia, urmata la ora 21.30 de slujba Privegherii. In noapte, la ora 3.00, va fi oficiata Sfanta Liturghie pentru impartasirea credinciosilor care s-au spovedit in timpul noptii. Apoi in ziua marelui praznic, de la ora 6.00, va avea loc Slujba Sfintirii Apei-Agheasma Mica, urmata de Taina Sfantului Maslu. Sfanta si dumnezeiasca Liturghie va fi savarsita de la ora 9.30, in mijlocul soborului de stareti, preoti si diaconi, fiind asteptat IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului. Ca in fiecare an, credinciosii din Grosii Tiblesului au pregatit pentru pelerini o masa calda care va fi oferita in ajun, dar si in ziua sarbatorii.
In 15 august va fi mare sarbatoare si in Moisei. In fiecare an, in aceasta data, la manastirea din comuna Moisei, credinciosii, imbracati in straie populare sau haine albe, vin in procesiune, cantand pricesne dedicate Maicii Domnului.
“Sarbatoarea incepe cu o zi inainte, in data de 14 august, in ajunul praznicului, cand incep sa apara in curtea manastirii procesiuni ale credinciosilor din parohiile de pe Valea Izei sau Valea Viseului. Procesiunile sunt alcatuite, in general, din copiii parohiei, dar si din parintii copiilor, imbracati in straie populare si mai cu seama in haine albe care poarta in fata prapori, si Icoana Maicii Domnului, in fruntea lor mergand preotul paroh. Dupa ce se desfasoara cantarea in incinta manastirii, inconjurand cele doua biserici ale manastirii, intra in biserica mare a manastirii unde se inchina la icoana facatoare de minuni dupa care se aseaza in incinta, pe platou pentru a participa la programul slujbelor de noapte care urmeaza si pana a doua zi”, a explicat staretul Manastirii Moisei, parintele protosinghel, Teofil Pop.
La Moisei, slujbele vor incepe in ajunul sarbatorii, vineri, 14 august, de la ora 18.00 cand va fi savarsita Vecernia cu Litia, iar de la ora 22.00 va avea loc slujba privegherii cu Prohodul Maicii Domnului, urmata de dezlegarile Sfantului Vasile cel Mare. In jurul orei 2.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie in limba ucraineana, iar de la ora 4.00 se face Sfanta Liturghie pentru impartasirea credinciosilor care s-au spovedit. In zorii zilei se savarseste Taina Sfantului Maslu cu sfintirea apei si un parastas pentru cei adormiti, urmand ca de la ora 10.00 sa fie oficiata Liturghia arhiereasca patronata de PS Iustin Sigheteanul. La finalul Sfintei Liturghii din ziua de 15 august, credinciosii se vor intoarce acasa, in sunetul pricesnelor.
Sursa: Camelia Tocaci