Vezi VIDEO
Mii de carti de munca asteapta sa fie ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM). Alte sute de astfel de documente zac uitate in arhiva Casei Judetene de Pensii Maramures. Cartile de munca sunt utile pentru recunoasterea vechimii in munca si in specialitate si sunt necesare pentru cei care intra in pensie.
Cartile de munca au devenit istorie incepand din 2011, cand s-a introdus registrul electronic de evidenta a salariatilor. Pentru cei care au activat in campul muncii inainte de acest an, vechimea in munca e dovedita tot prin cartile de munca. Numai ca multi dintre titulari nici nu s-au mai interesat de documentele respective. Unii au plecat in strainatate si nu si-au mai recuperat cartea de munca. Numai la Inspectoratul Teritorial de Munca zac, uitate in arhiva, peste 6.000 de documente.
„In momentul de fata, la Inspectoratul Teritorial de Munca avem peste 6.000 de carnete de munca pe care le avem inca in pastrare, motiv pentru care am apelat si la dumneavoastra pe aceasta cale sa le atragem atentia celor care nu si-au ridicat carnetul de munca sa se prezinte la sediul ITM in vederea ridicarii carnetului sau clarificarii situatiei de fosti salariati ai unei unitati”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Alte sute de documente asteapta sa fie ridicate de la Casa Judeteana de Pensii Maramures. „Avand in vedere ca din 2011 cartea de munca nu mai exista, nu se mai fac inscrisuri in cartea de munca din aceasta perioada, toate cartile de munca avute la nivelul institutiei le-am selectat si, prin notificari, i-am instiintat sa le ridice pentru cei carora le-au fost reziliate contractele de asigurari sau le-au incetat contractele de asigurari. Avem la nivelul institutiei 948 de carnete, noi am postat si pe site-ul institutiei lista cu persoanele la care le sunt carnetele de munca la institutia noastra”, a afirmat directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Maramures, Lucica Pop.
Oficialii celor doua institutii sunt convinsi ca titularii vor avea nevoie de cartile de munca atunci cand vor intra in pensie. „Foarte multi nu dau atentie deosebita carnetului de munca pana ce sunt tineri, dar concetateni de-ai nostri care dincolo au ajuns la varsta de pensie au constata ca li se cumuleaza perioada lucrata in Romania si inregistrata in carnetul de munca cu vechimea obtinuta in strainatate, cumulandu-se aceste perioade ii ajuta la punctul de pensie, respectiv varsta de pensionare si stagiul de cotizare”, a mai spus Mircea Onea.
Din 2011, toate datele de identificare ale salariartilor din Romania, precum si istoricul profesional sunt inscrise in registrul de evidenta al salariatilor, pe care angajatorii au obligatia sa il completeze si sa il trimita lunar Inspectoratelor Teritoriale de Munca.
Sursa: Camelia Tocaci