Cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul de aparare si al administratiei penitenciare sunt obligati sa adere la un fond de pensii administrat privat in maximum sapte luni, cu exceptia celor a caror identitate este clasificata.
Obligatia aderarii la un fond de pensii administrat privat a fost instituita de Guvern prin ordonanta de urgenta, intrata in vigoare marti seara.
Actul normativ stabileste ca persoanele prevazute la articolul 6, litera c, din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, au obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat in termen de sapte luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei, in caz contrar urmand sa fie repartizati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii Publice si casele de pensii sectoriale.
Persoanele aflate in aceasta categorie, dar a caror identitate constituie informatie clasificata, nu participa la fondurile de pensii administrate privat, se mai arata in actul normativ.
Cadrele militare au fost incluse anul trecut in sistemul public de pensii, prin Legea 263/2010, dar nu si in Pilonul II de pensii private, din cauza problemelor legate de functionarea caselor de pensii sectoriale.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a declarat recent ca includerea cadrelor militare in Pilonul II este intarziata de „complicatii neprevazute”, deoarece aplicarea efectiva a Legii 263/2010, prin efectul carora militarii devin participanti si la fondul de pensii administrat privat, depinde de casele de pensii sectoriale, care nu sunt inca functionale din punct de vedere al resurselor umane si materiale.
Cota de contributie aferenta fondurilor de pensii private obligatorii va fi majorata anul viitor de la 3% la 3,5% in 2012.
Numarul participantilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridica la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depasit 6,4 miliarde de lei.
Sursa: Mediafax