Lucrarile pentru finalizarea legii salarizarii unice sunt in desfasurare, iar actul normativ ar putea fi gata la 1 ianuarie 2010, ca de altfel si legea cu privire la reforma sistemului de pensii, a declarat seful Executivului, Emil Boc. Acesta a facut si o declaratie care da bine la electorat, spunand ca “atat cat ai contribuit, atata pensie vei avea; contributie mare-pensie mare, contributie mica-pensie mica, fara privilegii, fara discriminari”.
Principiul cu privire la nivelul de contribuire la fondul de pensii s-ar putea sa fie ”ratacit” pe drum, iar pana sa fie inclus in legislatie sa isi mai piarda din “substanta”, mai ales ca pensionarii de lux nu vor sa renunte la ceea ce spun ei este ”un drept castigat”.
Ca sa isi mai ”indrepte” imaginea publica, MAI a facut si cateva precizari avand in vedere dezbaterea publica inceputa in legatura cu „pensiile speciale”. S-a precizat astfel ca pensia medie in Ministerul Administratiei si Internelor (ceea ce inseamna politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera, fosti angajati ai Aparatului Central) este de 1.755 RON. Conform datelor detinute de Casa de Pensii a M.A.I., numarul pensionarilor aflati in plata in luna aprilie 2009 era de 64.634.
MAI a recunoscut si ca in sistem exista o pensie de 11.500 de lei, dar a aratat ca aceasta este singura care depaseste plafonul de 10.000 de lei si ca nu apartine unui fost angajat al MAI, ci unui fost lucrator al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, acest aspect fiind in conformitate cu Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat. De asemenea, in plafonul de peste 8.000 RON sunt decat 3 pensii, iar pana in 2.000 lei sunt peste 45.000 de pensii aflate in plata.
Magistratii nu au facut nicio comunicare in acest sens, dar au emis multe critici vizavi de intentiile de reducere a pensiilor, aratand ca este firesc sa beneficieze de sume mai mari pentru ca ei nu au alte surse de castig.
Sursa: Ioana Osan