Guvernulisi va asuma raspunderea in Parlament pe proiectul de lege privindsistemul unitar al pensiilor, a anuntat azi, 6 octombrie, premierulEmil Boc. Acesta a spus ca o astfel de lege pleaca din „necesitatearealizarii unei legi drepte, corecte, fara discriminari” si a subliniatca trebuie sa se termine cu „pensiile nesimtit de mari”. Sindicateleconsidera ca nu este momentul ca o astfel de lege sa fie adoptata prinasumarea raspunderii de catre Guvern.
Premierul a precizat ca,in acest fel, Guvernul isi respecta angajamentul de a eliminaprivilegiile din sistemul de pensii, de a face sustenabil sistemul depensii si de a introduce principiul contributivitatii.
Toatepensiile aflate in plata la data introducerii sistemului unitar depensii, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor firecalculate in termen de sase luni de la aparitia noii legi apensiilor, utilizand sistemul de puncte realizat in toata perioada deactivitate, a spus Emil Boc. „Acele pensii care au sfidat Romania vordisparea sau, altfel spus, vor fi reduse la un cuantum decent, pemasura contributivitatii la sistemul de pensii”, a precizat Boc.
SefulGuvernului a explicat ca obiectivele acestui proiect de act normativsunt: eliminarea privilegiilor din sistemul de pensii, de a facesustenabil acest sistem,”intronarea” principiului contributivitatii,potrivit caruia cine contribuie mai mult are pensie mai mare, iar cinecontribuie mai putin are pensie mai mica, precum si respectareaangajamentelor pe care Romania le are cu Comisia Europeana, BancaMondiala si Fondul Monetar International.
Liderul Sanitas,Marius Petcu a spus ca va cere amanarea asumarii raspunderii Guvernuluipe Legea pensiilor, pana cand va avea loc o consultare nu numai cusindicatele, ci si cu organizatiile de pensionari. Potrivit lideruluiSanitas, organizatiile sindicale au acum „inca o tinta pe care trebuiesa o atinga”, respectiv amanarea unei astfel de decizii, pana candlucrurile se stabilizeaza si din punct de vedere politic.
„Discutareacu noi, acum, a noului proiect de Lege privind pensionarea este oprovocare. Aceasta lege ar trebui sa urmeze calea normala a dezbateriipublice, dezbaterii parlamentare si nu trebuie aprobata prin asumarearaspunderii Guvernului”, a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS.
Sursa: Agerpres