Vezi VIDEO
Peste 26.000 de maramureseni beneficiaza de pensie de invaliditate. Cu acesta cifra, Maramuresul se situeaza peste media pe tara, insa responsabilii Casei de Pensii au aratat ca judetul nostru nu se mai afla in top trei la nivel national in ceea ce priveste numarul persoanelor incadrate in aceasta categorie. In evidentele institutiei sunt cu aproape 5.000 mai putine dosare de acest fel, asta si datorita inaspririi conditiilor de pensionare.
Numarul pensionarilor cu handicap din Maramures a ajuns aproape de nivelul anului 2001, atunci cand in evidentele Casei Judetene de pensii se aflau 26.592 de dosare de acest fel. Unele pensii de invaliditate s-au transformat in pensii pentru limita de varsta, insa oficialii institutiei recunosc ca au existat si persoane carora li s-a anulat acest drept, in urma revizuirii documentelor depuse.
„La nivelul judetului avem 26.000 de pensionari de invaliditate. Numarul acestora e in scadere fata de finele lui 2010, cand aveam in evidenta 31.111 pensionari. O parte dintre ei au intrat in pensie pentru limita de varsta, unii au decedat, altii au fost revizuiti si probabil ca li s-a anulat pensia de invaliditate, dar cazurile acestea sunt putine”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Pensii Maramures, Daniela Vasile.
De altfel, Maramuresul nu se mai afla intre primele trei judete cand vine vorba despre numarul pensionarilor cu handicap. Totusi, judetul se numara inca printre zonele cu cei mai multi beneficiari de astfel de pensii. Tocmai de aceea, s-a decis ca noile dosare de pensionare sa fie avizate la Institutul National de Expertiza a Muncii.
„Toate cazurile noi, toate incadrarile in grade ale cazurilor noi se vor face cu avizul Institutului National de Expertiza a Muncii. Totusi, judetul nostru se afla peste media pe tara in ceea ce priveste pensiile de invaliditate si atunci s-au luat aceste masuri la nivel national, ca un fel de supervizare a activitatii la nivel de expertiza a muncii”, a spus directorul Casei Judetene de Pensii Maramures, Lucica Pop.
Pentru a evita suspiciunile privind acordarea in mod nejustificat a pensiilor de invaliditate, se fac si verificari ale dosarelor de pensie, prin sondaj sau in urma reclamatiilor venite din partea maramuresenilor. Lunar, la sediul institutiei se inregistreaza doua-trei sesizari in acest sens.
„Aceste reclamatii sunt mai degraba din rea-vointa. Sunt vizavi de vecini, membrii familiei si sunt de genul: domnul X are pensie de invaliditate, nu spune gradul, nu da amanuntul, dar lucreaza cu tractorul. Daca nu sunt anonime, avem obligatia de a le raspunde la reclamatii si se vor verifica dosarele”, a mentionat Lucica Pop.
Directorul Casei Judetene de Pensii a mai declarat ca, in acest an, s-au inasprit si conditiile pentru pensionarea pe motiv de invaliditate. Daca pana in ianuarie 2011 erau necesari doar 12 ani si jumatate de activitate pentru a beneficia de o pensie de handicap, acum stagiul de cotizare s-a dublat.
Lucica Pop afirma ca pentru persoanele cu varsta intre 49 si 53 de ani, stagiul de cotizare necesar este de 23 de ani, cei cu varsta intre 53 si 57 de ani trebuie sa cotizeze 25 de ani, iar pentru persoanele cu varsta intre 57 si 60 de ani e nevoie de un stagiu de 26 de ani. De asemenea, la nivel regional s-au infiintat comisii unde sunt solutionate contestatiile, Maramuresul fiind arondat Clujului.
Sursa: Camelia Tocaci