Toate categoriile profesionale din Romania vor contribui la sistemul public de pensii, a declarat Mihai Seitan, consilier pe probleme sociale al primului-ministru, la finalul reuniunii Grupului interministerial pentru elaborarea principiilor proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Consilierul de stat a mentionat ca in Romania sunt acum in plata 200.000 de pensionari, care primesc pensii calculate pe baza unor legi speciale.
Acesta a precizat ca, in prezent, in Romania sunt circa 350.000 de persoane care lucreaza in domenii in care exista sisteme speciale de pensii, iar acestia vor trebui sa inceapa sa plateasca contributii in sistemul public de pensii, odata cu aplicarea noii legi, probabil in cursul anului 2010.
Seitan a aratat ca noua lege va integra sistemele speciale de pensii si nu se va aplica retroactiv. In Romania exista doua mari sisteme de pensii speciale – unul in care angajatorul plateste contributii pentru pensiile angajatilor de numai 5% din salariul brut, in cazul Armatei si Politiei, si sistemul de pensii de serviciu, in care se platesc contributii pentru pensie, dar persoana respectiva primeste in plus o suma de la bugetul de stat.
In prezent, in sistemul public de pensii, contributia angajatului este de 10,5%, iar contributia angajatorului este de 20,8%.
Azi, 12 mai, la sediul Ministerului Muncii, a avut loc cea de-a doua runda de discutii a grupului interministerial pentru principiile care vor sta la baza actului normativ. Reprezentantii guvernului vor avea o intalnire in cursul acestei saptamani cu ministrul Muncii pentru definitivarea principiilor acestei noi legi, iar vineri va avea loc o noua reuniune a grupului interministerial, urmand ca principiile legii privind sistemul unitar de pensii publice sa fie prezentate miercuri guvernului.
Legea vizeaza egalitatea de tratament intre categoriile profesionale, iar pensia va fi calculata pe baza contributiilor platite de-a lungul intregii cariere.
Potrivit lui Seitan, cei care beneficiaza in prezent de legi speciale a ridicat in discutie si luarea in calcul a unui indicator de calcul care sa lege pensia de specificul activitatii, respectiv o diferentiere datorita pozitiei socio-profesionale.
Consilierul de stat a precizat ca ar putea fi introdus astfel un al patrulea sistem de pensii – pensiile ocupationale, pe langa sistemul public, pensiile private obligatorii si pensiile facultative. In acest sistem, cei care doresc o pensie suplimentara in cadrul breslei in care activeaza vor putea contribui in acest sistem, la care poate participa si angajatorul, pentru a primi pensii mai mari la finalul carierei, dar calculate tot pe baza contributiilor.
In prezent, fostii parlamentari primesc o pensie de aproape 4.500 de lei pe luna daca au avut trei mandate. La doua mandate, pensia este de 60% din indemnizatie, iar la un mandat – 40%.
Militarii primesc lunar, la sfarsitul activitatii, echivalentul a 60% din veniturile brute din ultima luna. In cazul politistilor, pensia reprezinta 80% din media veniturilor pe ultimele sase luni, iar pilotii 80 la suta din veniturile incasate in ultimele trei luni de activitate.
Legea privind sistemul unitar de pensii publice este cuprinsa ca indicator de performanta in acordul Romaniei cu FMI si trebuie elaborata pana la sfarsitul anului 2009.
Sursa: Agerpres