Vezi VIDEO
Au lucrat ani intregi in grupa a doua de munca, dar acum, cand vor sa intre in pensie, nu se tine cont de conditiile deosebite in care au muncit. E cazul a mii de romani care au activat in industria grea. Sindicalistii maramureseni vor sa se repare aceasta nedreptate si spun ca o solutie ar fi actiunile in instanta, dar si documentele din arhiva Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP).
Modificarea legislatiei in domeniul pensiei ii dezavantajeaza in mod evident pe cei care au activat in grupa a doua de munca. Desi timp de mai multi ani au lucrat in conditii deosebite, in momentul in care s-au adresat Casei Judetene de Pensii, oamenii au aflat cu stupoare ca nu se tine cont de datele din cartea de munca.
„Au fost mii de oameni restructurati din domeniul industriei grele. Abia acum, cand au 62 de ani si considera ca pot sa iasa in pensie, se duc la Casa de Pensii si vad ca grupa a doua de munca nu mai este a doua grupa, ci grupa a treia: conditii normale, nu conditii deosebite. Se intreaba de ce. Pentru ca in cartea de munca le scrie grupa a doua de munca, dar la Casa de Pensii nu exista documentatia care sa confirme grupa a doua de munca”, a declarat liderul Sindicatului Meridian, Stefan Petricean.
Derapajul a aparut din cauza ca pentru reexpertizarea locurilor de munca incadrate in grupa a doua nu s-au facut platile cuvenite. „La momentul cand s-a schimbat legislatia ar fi trebuit expertizate locurile de munca. La acea vreme a fost un singur institut in Romania, abilitat si acreditat pentru expertizarea locurilor de munca. Au venit si si-au facut treaba, dar cand sa se faca plata nu a fost cine sa plateasca si nu au fost resurse. Ei nu au vrut sa dea proceesele verbale si acreditarile pentru locurile de munca respective si locurile de munca respective au ramas neexpertizare”, a adaugat Stefan Petricean.
Sindicalistii sunt de parere ca s-ar putea face o reexpertizare pe baza masuratorilor existente in arhiva Directiei de Sanatate Publica. Pentru a se recurge la o astfel de masura ar fi nevoie de actiuni in instanta pentru ca angajatorii sa fie obligati sa reexpertizeze locurile de munca.
De altfel, deja exista un precedent in Maramures, unde sindicalistii Cartel Alfa au aratat ca au castigat procesele demarate tot pentru recunoasterea grupei a doua de munca, insa aici a fost vorba despre societatea locala de transport in comun, Urbis Baia Mare.
Sursa: Camelia Tocaci